IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Като цяло има основания за оптимизъм за развитието на икономиката

Като особено важна мярка Дянков открои ограничаването с 10 на сто на текущите разходи на държавните организации и ведомства

14:03 | 01.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дянков: Като цяло има основания за оптимизъм за развитието на икономиката

Като цяло има основания за оптимизъм за развитието на икономиката, каза министърът на финансите Симеон Дянков от парламентарната трибуна днес. Той представи накратко обявените вчера 60 антикризисни мерки.

От мерките в бюджета ще влязат допълнителни приходи от 1,6 млрд. лв., обобщи Дянков. Той отчете като положително за икономиката и това, че по последни данни има лек спад на безработицата у нас.

Като особено важни мерки Дянков открои ограничаването с 10 на сто на текущите разходи на държавните организации и ведомства, с което ще се спестят 450 млн. лв., решението за търговията с квоти на вредни емисии, както и временното ограничаване на ръста на държавно-регулираните цени на природния газ, тока и водата.

Важна е и мярката за подкрепа на пазара на труда, отнасяща се до намаляване на безработицата чрез програми по Оперативна програма „Човешки ресурси“, посочи финансовият министър.

От този дял мерки беше откроена и мярката за предоставяне на допълнителни средства за субсидирана заетост към Националния план за заетостта, а също и ограничаване на достъпа до пазара на труда на работници от страни извън ЕС с изключение на висококвалифицирани кадри.

Дянков изрази увереност, че пакетът мерки са своевременни и ще имат желания резултат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още