IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Като „безумни“ определи КБ мотивите за исканото отстраняване на Първанов

Според ДПС поводът за искане на импийчмънт е пародиен, в Синята коалиция смятат, че президентът е създал конституционен скандал

14:09 | 31.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Като „безумни“ определи КБ мотивите за исканото отстраняване на Първанов

Представители на Коалиция за България (КБ), изказали се до момента по време на днешните дебати в Народното събрание (НС) за отстраняването на президента Георги Първанов от длъжност, нарекоха мотивите за импийчмънта „безумни“.

Любен Корнезов нарече въпросните мотиви „съчинение, издаващо политическата и юридическата немощ на вносителите“. Той обърна внимание, че в част от мотивите се обвинява президентът, че е критикувал сегашното правителство, а в друга част самите вносители си противоречали, като обвиняват Първанов, че не е критикувал предишни правителства.

Корнезов допълни, че при това има писмени изказвания на президента, в които критикува и предишните две правителства.

Относно друга част от мотивите, в която се казва, че президентът нарушава парламентаризма, Корнезов запита риторично „Нима президентът е поискал да стане монарх?“. Той цитира и предишно тълкуване на конституционния съд, според което националното единство (което олицетворява президентът) не означава политическо единство с управляващите.

От името на ДПС Лютви Местан заяви, че фактически реални мотиви за отстраняване на президента няма и „поводът за това е пародиен, но в условия на икономическа криза той може да стане драматичен не толкова за институциите, а и за народа“.

Местан подчерта, че отговорността на Народното събрание за предложението за отнемане на властта на президента, която е дадена пряко от народа, а не от НС, е изключително голяма и не може да се използва „за конюнктурни цели“.

Относно стенограмата от разговора със Симеон Дянков, която Първанов огласи публично, Местан коментира, че дори тя да не е била публикувана, е можело дадена институция или медия да поискат официално тя да им бъде предоставена, а в случай на отказ законът би бил грубо нарушен.

Той отхвърли мотива, че срещата между президента и вицепремиера е била лична, тъй като предварително е била обявена с посочването на длъжностите на двамата, а и самият премиер е заявил публично, че сам е „изпратил Дянков при президента“.

„БСП и ДПС представиха президента Георги Първанов като бащата на нацията, който я пази от кризата. Той обаче предизвика криза като създаде конституционен скандал“, каза пък от името на Синята коалиция съпредседателят й Мартин Димитров.

По думите му държавният глава няма еднакъв подход към публикуването на стенограми от разговорите си. Той даде за пример писменото искане на Синята коалиция да бъдат предоставени стенограмите за руските проекти и тези от създаването на тройната коалиция. Едни стенограми крие, други - не, а декларира един и същи подход, посочи Димитров и попита как Първанов ще отговори.

Той отбеляза също, че президентът дълго е мълчал и по скандалите с европейските фондове. Президентът по това време „беше ловец“ и не зададе тежките отговорни въпроси към тройната коалиция като така стана съпричастен към лошото управление, коментира Мартин Димитров. Според него Първанов търси задълбочаване на кризата и затова е предизвикал и скандала с вицепремиера Симеон Дянков.

От Синята коалиция акцентираха и върху морала на държавния глава. Съпредседателят на групата припомни, че Георги Първанов се е кандидатирал за поста, без да признае принадлежността си към ДС. Морално как може да бъде оправдано това, попита Мартин Димитров. Той добави, че вижда омагьосан кръг на ДС в държавата, от който е важно да се излезе и в политиката да дойдат хора, които нямат нищо общо с бившите спецслужби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още