IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС потвърди санкция от 100 хил. лв. за Топлофикация Русе

Санкцията беше заради злоупотреба с монопол

13:02 | 31.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
ВАС потвърди санкция от 100 хил. лв. за Топлофикация Русе

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от 11 декември 2008 г., с което на Топлофикация Русе АД беше наложена имуществена санкция от 100 хил. лв.

Наказанието беше заради отказ за сключване на договор за извършване на услугата дялово разпределение на топлинна енергия между потребители в сграда етажна собственост с „Техем Сървисиз” ЕООД. С действията си според КЗК топлофикацията е ограничила конкуренцията и увредила интересите на потребителите.

В своето решение съдът е потвърдил установеното от КЗК, че „Топлофикация Русе” АД, като предприятие с господстващо положение на релевантния пазар, необосновано е отказало да сключи договор с „Техем Сървисиз” ЕООД за дялово разпределение на топлинна енергия.

ВАС е изтъкнал, че тъй като сключването на този договор е абсолютно необходима предпоставка за осъществяване дейността на „Техем Сървисиз” ЕООД на съответния географски пазар, събраните доказателства налагат извода, че „Топлофикация Русе” АД е осъществило нарушение на Закона за защита на конкуренцията.

Решението на ВАС е окончателно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още