IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса провери зъболекарите с най-голяма дейност

В 15 на сто от проверените случаи са открити нарушения, свързани с предоставяне на информация на пациента

12:23 | 31.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Здравната каса провери зъболекарите с най-голяма дейност

В периода 8 - 12 март експерти от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са направили проверка на работата на 74 лекари по дентална медицина, отчели най-голяма дейност през първите два месеца на годината, съобщиха от НЗОК.

Проверката е направена на територията на шест районни здравноосигурителни каси, като са одитирани първични медицински документи с отчетена дейност на 498 пациенти. Целта на проверката била да се установи „дали на пациентите е оказана необходимата дентална помощ в съответствие с изискванията на Националния рамков договор“.

В голяма част от случаите (при 89 пациенти) е констатирано нарушение на вида и обема на извършената дентална помощ като на четири от пациентите са отчетени услуги, които не са извършени, посочват от Здравната каса.

Несъответствие между декларираното и налично оборудване и обзавеждане, както и липса на медикаменти в спешен шкаф и инструментариум е открито в 11% от проверените практики.

В 15 на сто от проверените случаи са открити нарушения, свързани с предоставяне на информация на пациента, посочват от НЗОК.

Не е било изпълнено и изискването на общодостъпно място в амбулаторията да бъде поставено приложение 22, в което са описани пакетите и обемите в денталната помощ, заплащани от НЗОК. На някои места липсва информация за това, кои са освободените от потребителска такса, сочи извършената проверка.

В 10 на сто от случаите има нарушения на установените изисквания за работа с първични медицински или финансови документи - непредаване на екземпляр от амбулаторния лист на пациента, несъхраняване на необходимата документация в амбулаторията, неводене на амбулаторен журнал, отчитат от касата.

В зависимост от тежестта на откритите нарушения санкциите могат да бъдат от 73 лв. до 157 лв. средно на лекар по дентална медицина, съобщава НЗОК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още