IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на тока от ВЕИ у нас гони 10%

През 2009 г. са изградени 221 мегавата вятърни мощности

12:12 | 31.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Делът на тока от ВЕИ у нас гони 10%

Общо 9,9 на сто от брутното вътрешно потребление на електрическа енергия у нас през миналата година е от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), се посочва в доклад на икономическия министър Трайчо Трайков за постигането на националните индикативни цели за потребление на електрическа енергия от ВЕИ.

През 2008 г. използваният ток от ВЕИ е бил 7,3 на сто от общо потребения. Увеличението е с 26 процента, като едновременно с това брутното вътрешно потребление на електроенергия е намалено с 4,5 на сто, се казва в доклада.

Индикативната цел, посочена в договора за присъединяване на България към Европейския съюз, е през 2010 г. 11 на сто от брутното вътрешно потребление на електроенергия да бъде от ВЕИ - биомаса, водна, слънчева, геотермална и вятърна енергия.

Докладът я определя като постижима, ако се преодолеят няколко проблема в сектора - необходимост от стратегическа екологична оценка за развитието на ВЕИ, промяна в статута на земеделските земи под ВЕИ-съоръженията, приоритетно присъединяване на ВЕИ-мощностите към електрическата мрежа и др.

През 2009 г. са изградени 221 мегавата вятърни мощности, като от края на изтеклата година в експлоатация е и най-големият вятърен парк в страната - „Св. Никола“ (156 MW).

Инсталираната мощност на фотоволтаичните съоръжения е нараснала от 0,03 до 5,7 мегавата в периода 2007-2009 г. В експлоатация са две комбинирани централи на биогаз, които произвеждат 1,9 гигаватчаса електроенергия. За миналата година произведената електрическа енергия от ВЕИ е 3711 гигаватчаса, което е 8,7 на сто от брутното производство на електроенергия в България.

За централите, използващи ВЕИ, се прилагат няколко схеми за финансиране на проекти - кредитната линия за енергийна ефективност и ВЕИ, програмата „Енергийна ефективност“ на Европейската инвестиционна банка и Международния фонд „Козлодуй“, Оперативната програма „Конкурентоспособност“, Програмата за развитие на селските райони, ПУДООС, механизмът „съвместно изпълнение“ по Протокола от Киото, инициативата на ЕК „ELENА“ и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още