IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Определиха антикризисните мерки, приемат ги днес*

Според синдикатите мерките са „добре премислени и ще доведат до очаквания резултат“

10:29 | 31.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Определиха антикризисните мерки, приемат ги днес*

Списък от 59 мерки за излизане от кризата ще бъдат приети на днешното заседание на Министерския съвет, съобщи министърът на финансите Симеон Дянков на пресконференция в Министерския съвет.

В днешното заседание ще влезе още една мярка, която не е окончателно одобрена от социалните партньори, но по нея има принципно съгласие.

Новата схема предвижда първият и вторият болничен ден да се заплаща на 80 на сто от работодателя, третият ден да е за сметка на работника, а НОИ да се включи от четвъртия ден. Целта е да се пресекат злоупотреби от страна на работници, работодатели и лични лекари. Досега за първите три болнични дни схемата предвиждаше първият да се поема от работодателя, а останалите от НОИ. 

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на Дянков членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество изразиха подкрепа за мерките, които в продължение на дни бяха обсъждани и днес
приети на заседание на съвета.

Стигна се до съгласуването на документ, който предстои да бъде подписан, отбеляза лидерът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев. По думите му работодатели и синдикати са убедени, че мерките, които се предлагат, са добре премислени и ще доведат до очаквания резултат.

Според председателя на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев разговорите са били много трудни, но конструктивни. Редица решения са отложени за по-нататък. Приетите решения разпределят равномерно негативите от кризата, отбеляза Данев.

Социалният министър Тотю Младенов изрази удовлетворение от това, че Социалният съвет може да работи и да носи отговорност. Сред достиженията от работата му той открои, че до края на тази година ще има 142 млн. лв. допълнително за социални помощи за майки с деца и интеграционни добавки. За субсидии за заетостта в региони с висока безработица са предвидени 10 млн. лв. През април ще действат 140 социални трапезарии, в които се хранят 11 200 човека.

*Допълнено към 11:25 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още