IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахователите изчислиха 120 млн. лв. загуби заради предлагания данък

Със сигурност ще се стигне и до оскъпяване на застрахователните услуги, казват компаниите

16:34 | 30.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Застрахователите изчислиха 120 млн. лв. загуби заради предлагания данък

Въвеждането на данък върху застрахователните премии, каквато мярка срещу кризата се обсъжда в Националния съвет за тристранно сътрудничество, ще доведе до загуба от 120 - 130 млн. лв., съобщиха пред журналисти днес представители на Асоциацията на българските застрахователи.

В НСТС се предлага със 7% да се облагат оборотите в общото застраховане.

Поне половината от резервите на застрахователните компании или около 500 - 600 млн. лева ще бъдат прехвърлени в други страни от ЕС, ако се въведе облагане върху оборота, а не върху печалбите в сектора.

Със сигурност ще се стигне и до оскъпяване на застрахователните услуги, съобщиха от асоциацията. По отношение на задължителната Гражданска отговорност освен до скок на цената, ще се стигне и до намаляване на обхвата й.

Застрахователите може да прибегнат до застраховки от чужбина, чрез компании в съседните страни. Компаниите-майки имат право да изтеглят част от резервите на дружествата си към други страни, което застрахователите определиха като данъчна миграция.

От асоциацията отчетоха, че миналата година са платени само 5-6 млн. лв. преки данъци, но други 200 млн. лв. са влезли в хазната като осигуровки и данъци върху доходите на заетите в застраховането над 100 хил. души.

Както и в изпратената в понеделник до медия позиция, и днес застрахователите попитаха защо не се облагат допълнитело и банките като антикризисна мярка, щом се налага нов данък в застрахователния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още