IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител без промяна през февруари

На годишна база общият индекс на цените на производител се увеличава с 4,1%

11:23 | 30.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на производител без промяна през февруари

Общият индекс на цени на производител през февруари 2010 г. остава на същото ниво спрямо предходния месец, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

По-високи цени през февруари са регистрирани в добивната промишленост - с 0,2%, и в преработващата промишленост - с 0,1%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано намаление с 0,3%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили - с 3,4%, при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 2,9%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2,4%.

На годишна база общият индекс на цените на производител през февруари се увеличава с 4,1%. В преработващата промишленост нарастването на цените на производител е 8,2% спрямо февруари 2009 г. По-съществено увеличение е регистрирано при производството на основни метали - с 35,8%, при производството на тютюневи изделия - с 18,7% и при производството на химични продукти - с 10,4%, а намаление се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 8,2%, при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 4,9%, и при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 4,4%.

На вътрешния пазар индексът на цените на производител през февруари е с 0,2% под равнището от предходния месец. Намаление на цените на месечна база има в добивната промишленост - с 0,5%, в преработващата промишленост - с 0,1% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,2%.

В преработващата промишленост по-значително намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 3,7%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване и при производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение - с 1,7%, а увеличение е отчетено при производството на лекарствени вещества и продукти - с 1,1%, при производството на химични продукти и при производството на електрически съоръжения - с 0,7%.

На годишна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 2,5%. Цените се увеличават в добивната промишленост - с 23,2% и в преработващата промишленост - с 5,7%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано намаление със 7,3%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо февруари 2009 г. е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 23,3%; производството на основни метали - с 16,2%; производството на превозни средства, без автомобили - с 6,1%. Намаление на цените се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 9,1%; производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 5%; производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 4,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още