IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БФБ: Посредниците не искат удължаване на сесията

Има единомислие по отношение на либерализиране на условията за маркет-мейкърството

10:38 | 30.03.10 г.
БФБ: Посредниците не искат удължаване на сесията

БФБ-София е провела анкета сред инвестиционните посредници във връзка с приетата стратегия за развитие на борсата до 2012 г., резултатите от която показат, че посредниците не искат удължаване на сесията. Причината е в ниската ликвидност на пазара и ниската активност на пазарните участници.

Сред коментарите на посредниците е посочено, че с оглед обстоятелството, че много посредници са с един брокер поради „свиване и оптимизация на разходите”, ако ще се удължава търговската сесия, би било добре тя „да се раздели на две – както работи Турската фондова борса” и „удължи с 1,5/2 часа максимум допълнително”.

Другите резултати от анкетата са:

- Мнозинството от отговорилите предпочитат да се запази настоящото положение по отношение на начина на търговия на финансовите инструменти, допуснати до търговия, а именно непрекъсната търговия.

- Повече от 60% от попълнилите анкетата инвестиционни посредници считат, че интра-дневният (междинният) аукцион при инструментите, които се търгуват непрекъснато, е ненужен.

- Дейността на маркет-мейкърите би могла да се активизира, ако се увеличи спредът при котировките. Има и предложение да няма задължителен максимален спред, който в момента е 5%. Също така се предлага и намаляване на минималния размер на котировката и либерализиране на други условия.

- Инвестиционните посредници са на мнение, че нормативните изисквания за сключване на маржин-покупки и къси продажби трябва да бъдат променени. Предлага се например да няма изискване за 5 000 акции среднодневен оборот, а изискването да е в лева.

- Мнозинството инвестиционни посредници считат, че не трябва да се прилагат различни критерии по отношение на маржин-покупките в сравнение с тези за късите продажби.

- Едва една трета от инвестиционните посредници биха подкрепили създаването на нов пазарен сегмент, на който съответните компании да се търгуват задължително с маркет-мейкър, без такса за регистрация и с по-ниска или фиксирана такса за сделка.

- Половината от анкетираните инвестиционни посредници не одобряват въвеждането на т.нар. mid-point поръчки. Това са поръчки, които не са видими за останалите пазарни участници, не съдържат цена на изпълнение, а пределно допустим лимит и се изпълняват по средната цена на спреда между поръчките купува и продава.

- Близо 65% от попълнилите анкетата инвестиционни посредници считат за нецелесъобразно въвеждането на поръчките от вида book-or-cancel. Това са поръчки, които остават активни в системата, само ако не са незабавно изпълними, в противен случай биват отхвърлени.

Подробните резултати от анкетата можете да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още