IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 30 март

08:23 | 30.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 30 март

КЗК отхвърли всички жалби за магистрала "Тракия"

в. Дневник

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли жалбите на компаниите "Терна" и "Щрабаг АГ", свързани с търга за изграждане на отсечката Стара Загора - Нова Загора от магистрала "Тракия". Това съобщиха от антимонополния орган в понеделник. Причината е, че не са открити нарушения. 

Това означава, че договорът с победителя в търга - консорциума "Магистрали Трейс", може да бъде подписан и строителството да започне.

В началото на март двете дружества подадоха жалби в комисията срещу процедурата, но не обявиха с какви мотиви.

Здравеопазване: Край на течовете, пациентите ще доплащат

в. Дневник

Спиране на течовете при обществените поръчки, допълнителни приходи от здравни вноски и доплащане от пациентите на медицински дейности и лекарства. Това са основните антикризисни мерки, които смята да предприеме здравното министерство.

За да се затегне контролът в системата, ведомството готви единни правила за провеждане на търговете за лекарства и консумативи и за определяне на възнагражденията на лекарите, независимо че болниците са търговски дружества, съобщи в понеделник министър Божидар Нанев.

България на международен съд заради дългове на военните

в. Новинар

Съвсем скоро в Международния арбитражен съд могат да бъдат заведени дела срещу България за това, че не са извършени плащания по редица сключени договори за армията. Това заяви военният министър Аню Ангелов. Единият от договорите е този с френската фирма „Юрокоптер” за доставка на вертолети „Кугар”. Трудности има и по договора с италианската „Аления Аеронавтика”, която доставя военнотранспортните самолети „Спартан”. Има трудности и в поддръжката на двата самолета, като в момента единият не е в експлоатация, посочи министърът.

Студентите ще минават с ваучери от един университет в друг

в. Новинар

До края на годината студентите може да минат на ваучерна система на финансиране, съобщи образователният министър Сергей Игнатов. Това означава всеки студент да върви със своя ваучер, който му позволява свободно да преминава от един университет в друг, без да се налага да заплаща такса. Министърът разясни, че по този начин парите ще спрат да се дават на калпак в зависимост от броя записани студенти в съответния ВУЗ. При ваучерната система парите ще следват студентите при прехвърлянето в друг ВУЗ.

Французи купуват “Софийска вода”

в. Стандарт

Французи, а не англичани, ще пускат водата в чешмите на столичани от лятото, научи "Стандарт" от свои източници в Лондон. Британската компания "Юнайтед ютилитиз", която през 2000 г. спечели 25-годишна концесия на столичната ВиК и стана мажоритарен собственик на "Софийска вода" АД, е пред финализирането на сделка за продажба на бизнеса си в чужбина. Основните кандидати са френските компании "Сюез лионе дезо" и "Веолия". Преди 10 г. "Сюез" участва в конкурса за софийската вода, "Веолия" пък в момента е оператор в Букурещ и Прага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още