IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АБЗ: Да се има предвид, че застрахователите са институционални инвеститори

Както няма нов данък за банките, така не трябва да има и за нас, казват застрахователните дружества

15:43 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
АБЗ: Да се има предвид, че застрахователите са институционални инвеститори

Би трябвало да се има предвид, че застрахователните компании са и институционални инвеститори, които съдействат за финансовата стабилност на държавата.

Това се казва в официалната позиция на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) по повод идеята за въвеждане на нов данък върху оборота на застрахователните дружества като антикризисна мярка.

„Както липсва идея за подобен данък при банките и другите финансови институции, така тя трябва да липсва и по отношение на застрахователните дружества“, казват от АБЗ.

Въвеждането на данъка ще доведе до множество негативни ефекти върху дейността на застрахователната индустрия, смятат нейните представители. Данъкът върху застрахователните премии, с който има идея да се облагат застрахователните дружества, вместо с данък върху печалбата, се определя от АБЗ като „неправилен“ и според тях той ще създаде прекомерна данъчна тежест за дружествата.

„През отделните години и за отделните дружества той ще варира от порядъка на 60%, 80% до 100% и над 100%, вкл. и облагане на дружества, които са претърпели загуби през съответната година“, посочват застрахователите.

Те уточняват, че само през първата година от въвеждането на такъв данък загубата на застрахователния пазар, на база данни от 2008-2009 г., ще надхвърли 120-130 млн. лв. „Трудно разбираем за нас е данъчен режим, който би довел до загуби от подобен мащаб за конкретен сектор от икономиката за сметка на постъпването на подобна сума в бюджета.“

Освен това според тях данъкът ще ги постави в неравностойно положение спрямо другите стопански обекти. От асоциацията прогнозират изпадане в несъстоятелност „на голяма част от застрахователните дружества, като възниква въпросът чия ще бъде отговорността и отражението върху собствениците и застрахованите лица“.

Очаква се още мярката да доведе до отлив от сключването на застраховки, „което и без това е факт през последните 15 месеца“.

Като аргумент против данъка се посочва и предстоящото въвеждане през октомври 2012 г. на директивата Платежоспособност II, която повишава капиталовите изисквания към застрахователните компании.

По думите на президента на КНСБ Желязко Христов предстои да бъде проведена среща между застрахователите и представители на финансовото министерство. Подобна среща се очаква да се състои и с хазартния бизнес.

Върви се към две отделни споразумения по антикризисните мерки - едното е документ, по който всички са съгласни, а в другия има спорни моменти, каза президентът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев. Синдикатите са категорично против вдигането на ставката на ДДС, такава е позицията и на Съюза за стопанска инициатива, каза Теодор Дечев, представител на ССИ.

Според Теодор Дечев противоречиви са и числата за дупките в бюджета, които трябва да се пълнят. Досега социалните партньори са работили върху сума от 1,5 млрд. лева, докато в последните дни се говори и за 2,1 млрд. лева, каза Дечев.

Противоречиви са и числата в докладите на зам.-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева и на икономическите експерти за цената на емисиите парникови газове, които можем да продадем, посочи Дечев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още