IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокурори проверяват 13 министерства за сключени договори за 2,1 млрд. лв.

Сключването на договори, за които няма осигурено финансиране, е основна пречка за забавените държавни плащания, смята премиерът

14:42 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Прокурори проверяват 13 министерства за сключени договори за 2,1 млрд. лв.

По сигнал на премиера Бойко Борисов Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу длъжностни лица в 13 министерства за сключени договори на обща стойност 2 158 455 515 лв. без осигурено финансиране. Това съобщи пресцентърът на Министерски съвет.

По-рано този месец Борисов обяви, че е поискал отчет за всички сключвани от министерствата договори в периода 2007-2009 г., като посочи, че необезпечените контракти са основна причина за забавяне на плащанията на държавата към фирмите.

Разследването е срещу служители на отговорни постове в министерствата на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството, на труда и социалната политика, на отбраната, на правосъдието, на образованието, младежта и науката, на здравеопазването, на културата, на околната среда и водите, на земеделието и храните, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на физическото възпитание и спорта.

В постановлението на прокуратурата се посочва, че в изготвената от дирекция „Главен инспекторат“ на Министерския съвет справка се съдържат достатъчно данни, от които може да се направи предположение за извършено престъпление.

Мотивите за образуване на досъдебното производство са, че длъжностните лица са нарушили служебните си задължения или са превишили властта или правата си по Закона за държавния бюджет и по Закона за обществените поръчки с цел да набавят за себе си или за другиго облага или да причинят другиму вреда, сключвайки договори като възложители без по тях да е осигурено финансиране.

В нарушение на бюджетния закон или подзаконов акт по прилагането му са се разпоредили с бюджетни средства в общ размер на над 2,1 млрд. лв., смятат от настоящото правителство.

Отговорност ще се търси по чл. 282, ал. 2 на Наказателния кодекс, която се отнася до деяния, от които „са настъпили значителни вредни последици“ или са извършени от лице, заемащо отговорно служебно положение. Предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода от една до осем години.

В съобщението на МС се споменава и чл. 254а, ал. 1 от Наказателния кодекс: „Длъжностно лице, което в нарушение на бюджетен закон или подзаконов акт по прилагането му се разпореди с бюджетни средства или със средства с целево предназначение не по предназначението им, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация (...)“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още