IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 27 март

08:36 | 27.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 27 март

Стоян Александров: Вдигнете акциза на бирата
в. Сега

Управляващите можеха да вдигнат акциза на бирата и така щяха да постигнат най-голям ефект за запълване на дупката в бюджета. Това заяви бившият финансов министър Стоян Александров пред Нова тв. По думите му кабинетът трябва да обсъди тази мярка, вместо да се занимава с хазарта.

От всички обсъждани мерки повишаването на ДДС е най-сигурната и най-бързо действащата, посочи икономистът. По думите му този налог осигурявал до една втора от приходите в бюджета.

Външно чака 8 млн. лв. от продажбата на имоти зад граница
в. Сега

Министерството на външните работи очаква до края на годината да продаде български имоти зад граница на стойност 8 млн. лв. Външният министър Николай Младенов уточни пред Нова телевизия, че засега се планира продажбата на поне три имота, но отказа да уточни в кои държави са те. За продан ще се пускат сгради на закрити посолства, от които страната ни нямала нужда. Младенов не изключи закриването на български посолства в определени държави, както и намаляване на личния състав в някои мисии.

Проектът "Водно огледало" докара обвинение на кърджалийския кмет
в. Новинар

Кметът на Кърджали Хасан Азис бе привлечен като обвиняем за източване на държавни пари по проекта "Водно огледало". Новината съобщи вицепремиерът Цветан Цветанов в парламента. Обвинението срещу Азис е по чл. 210 от НК, който предвижда затвор от 1 до 8 години за измама. Наложена му е мярка "подписка", случаят се разследва от специализирани екипи на МВР, ДАНС и прокуратурата.

Любопитен факт е, че в последните два дни Хасан Азис непрекъснато бе в парламента.
Азис е обвинен, че е заблудил регионалното и финансовото министерство за супер оскъпена оценка на имот, попаднал в обхвата на проекта. Според министър Цветанов става дума за процедура по отчуждаване на имоти от 24 декара.

120 болници ще бъдат закрити
в. Новинар

120 болници най-вероятно ще отпаднат от системата на здравеопазването постепенно. Това обяви здравният министър Божидар Нанев по време на парламентарния контрол вчера. Според него вече са закрити 10 лечебници, което показва, че процесът е започнал. Министърът смята, че отделни обособени части към болниците могат да се раздържавят и сега. По-важно било обаче да се помисли дали можем да си позволим приватизация на здравна дейност. Но това не е залагано като законодателна промяна.

Нанев наблегна, че има шест групи критерии, на които трябва да отговарят болниците. Целта не е закриване на здравни заведения, а те да отговорят на зададените изисквания, за да работят добре.

Наливат 80 млн. във фермите
в. Стандарт

80 млн. лв. наливат във фермите. Сумата е заложена в сметката на Държавен фонд "Земеделие" за инвестиционни кредити през 2010 г. 40 млн. лв. се предвижда да се отпуснат като евтини заеми за животновъдите, растениевъдите и за закупуване на трактори или комбайни. Лихвата по заемите ще бъде 6%, съобщиха от Разплащателната агенция.

Максималният размер на кредита за един фермер е 2 млн. лв. За строеж на оранжерии максималната сума е 6 млн. лв.

Нов налог вдига застраховките
в. Стандарт

Въвеждане на нов данък грози застрахователите. Днес, по време на Съвета за тристранно сътрудничество, е било обсъждано предложение за въвеждането на данък върху оборота на тези компании. Идеята е той да бъде 7%.

Ако тя бъде одобрена и новият налог влезе в сила от 1 май, до края на годината в бюджета щели да постъпят 70 млн. лв. Преди около 7 години застрахователните дружества у нас плащаха такъв данък, но той беше отменен. За компаниите, работещи в сферата на общото застраховане, той беше 7%, а за животозастрахователите - 2%.

БСП ще обсъжда антикризисни мерки
в. Дневник

Националният съвет на БСП ще обсъди днес позиция за социално-икономическата политика на правителството на ГЕРБ и предлаганите антикризисни мерки. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

В началото на месеца в отговор на множество репортерски въпроси лидерът на БСП Сергей Станишев каза, че вероятно на този пленум ще бъде обсъждан и въпросът дали да бъде поискан вот на недоверие на кабинета "Борисов" заради социалната ситуация и несправянето с икономическата криза.

БСП ще обсъжда и свои антикризисни мерки. От партията вече внесоха искане да бъдат разблокирани 450 млн. лв. от резерва на здравната каса, което вече беше отхвърлено от депутатите от комисията по здравеопазване. Социалистите настояват за осигуряване на 200 млн. лв. допълнителни за обезщетения за безработица.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още