IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови две идеи за антикризисни мерки

Обсъжда се промяна на данъчното облагане на застрахователите, както и облагане с 10% на доходите от т.нар. „игри на късмета“

15:36 | 26.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Нови две идеи за антикризисни мерки

Обсъжда се промяна на данъчното облагане на застрахователните дружества като антикризисна мярка, съобщи пред журналисти председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Иво Прокопиев.

Председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев и Прокопиев съобщиха, че се обсъжда и облагането с 10 процента на доходите от т.нар. „игри на късмета“. Посочените две мерки не влизат в първоначалния официален проект.

Бизнесът е съгласен да бъде променен механизмът, по който се определя минималната работна заплата, но не подкрепя автоматично идеи за увеличаването й. По думите на Прокопиев, от голямо значение е какви ще бъдат компонентите на формулата за минималната работна заплата - дали там има цена на труда, производителност, инфлация и др. Ако производителността на труда значително спада с спрямо останалите фактори, няма как заплатата да расте, коментира той, цитиран от БТА. 

Преговорите по антикризисните мерки, предложени от Министерството на финансите в Националния тристранен съвет, в който влизат работодатели, синдикати и държавната власт, текат от началото на седмицата.

Досега има принципно съгласие за прилагането на някои мерки, но не и взети решения за тях. Част от предложенията, особено вдигането на ДДС на 22%, срещнаха решителен отпор от синдикати и повечето работодатели. Промяната на ДДС обаче още не е обсъждана в Тристранния съвет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още