IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Внесено е проекторешение за прекратяване правомощията на президента*

Под проекта са се подписали 162-ма депутати от ГЕРБ, Синята коалиция, „Атака“ и независими народни представители

10:53 | 26.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Внесено е проекторешение за прекратяване правомощията на президента*

Проекторешението за прекратяване на правомощията на президента Георги Първанов е внесено в Народното събрание тази сутрин в 9.51 часа. Това съобщи пред журналисти съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Под проекта са се подписали 162-ма депутати от ГЕРБ, Синята коалиция, „Атака“ и независими народни представители.

Само един депутат от „Атака“ не е успял да се подпише под мотивите, тъй като е извън страната, но идната сряда той ще присъства при обсъждането на проекта за отстраняване на президента, посочи Велчев. 

Смятаме, че със силно натоварените си политически изказвания и действия по време на скандала с министър Симеон Дянков, президентът наруши Конституцията, изразяващо се в нарушение на основни конституционни норми и на политическата система - на народния суверенитет, разделението на властите и политическия плурализъм, пише в мотивите.

Атакувайки министрите Симеон Дянков и Цветан Цветанов, президентът ясно осъзнава, че атакува цялото правителство. Подобна яростна атака не е водена нито срещу правителството на Симеон Сакскобургготски, нито срещу кабинета на Сергей Станишев, добавят вносителите.

Според тях е налице използването на институционални ресурси за осъществяване функциите на политическа опозиция, тъй като се оспорва правото на правителството и на парламента да определят вътрешната и външната политика на страната. При задълбочен анализ не е трудно да се съзре употребата на президентската институция и позициите, които тя дава за формиране на нова политическа партийна сила, а преследването на партийни цели - съзнателно или не, е недопустимо за времето на упражняване на президентските правомощия, се посочва в текста.

В мотивите се отбелязва също, че според Конституцията България е парламентарна република и президентът, макар и пряко избран, има ограничен обем демократичен „мандат“ и правомощия.

Държавният глава има право на политически изявления, но Конституцията изисква президентът да бъде олицетворение на единството на нацията, посочват вносителите. Затова според тях Конституционният съд е решил, че е възможно с определени свои думи и дела, които имат политическо съдържание, президентът да излезе извън конституционно легитимното поведение и да наруши пределите на легитимната власт. По тази причина съдът запазва правото си на преценка във всеки конкретен случай.

*Информацията е актуализирана в 13.20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още