IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 март

08:18 | 26.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 26 март

Все пак вдигат здравната вноска

в. Новинар

Управляващите готвят нов удар за здравноосигуряващите се. Според законопроекта за здравното осигуряване, представен от шефа на здравната комисия Лъчезар Иванов, вноската ще бъде вдигната с два процента от догодина. Тези проценти ще бъдат поети само от работещите. Парите ще отиват в частните осигурителни фондове. Със законопроекта ще бъдат въведени трите стълба на здравното осигуряване – задължителен, допълнителен задължителен и доброволен.

Със средства от осигуровките фондовете ще се заплащат част от медицинските услуги, които в момента се финансират от здравната каса. По думите на Иванов се мисли за два варианта как частниците ще се включат в осигурителната система.

Кабинетът намали наемите на плажовете с 30%

в. Дневник

Министерският съвет промени методиката за определяне на минималната наемна цена на морските плажове, с което първоначалните цени за предстоящия сезон ще бъдат намалени. Това съобщи правителствената информационна служба.

През предстоящия летен сезон плажовете ще се отдават при цени с 30% по-ниски от предходната година, уточниха от министерството на регионалното развитие, които са вносители на промяната. Целта е да се повиши интересът към стопанисването на обектите. През 2009 г. заради по-високата цена над 100 плажа останаха без наематели.

Ако замразят цената на тока сега, догодина ще поскъпне с 50%

в. Сега

С 50% може да скочи цената на електроенергията през 2011 г., ако се замрази поскъпването от юли т.г. Това каза вчера пред "Сега" финансовият директор на Националната електрическа компания (НЕК) Лилия Иванова.

"От следващата година ще се въвеждат нови мощности и влизат в сила нови изисквания на Евросъюза. Замразяването на цените сега на практика ще означава рухване на пазара", обясни Иванова след вчерашното заседание на ДКЕВР.

Министерството на отбраната ще съкрати 1/3 от чиновниците

в. Дневник

С близо една трета ще намалеят служителите в Министерството на отбраната (МО). От сегашните 1432 щата за администрацията ще останат 980. Това предвижда новият устройствен правилник на ведомството, който правителството одобри вчера.

Зад щатните бройки стоят хора, а не празни места, обясниха от министерството. Почти всички, които ще бъдат съкратени, са или пенсионирани военни, или не са под пагон, което означава, че при напускането ще им бъдат изплатени само между 3 и 6 заплати, а не 20, както е за военнослужещите.

Търсим вдигната от паяк кола в интернет

в. Стандарт

На кой наказателен паркинг в София се намира колата ни, вдигната от паяк, ще научаваме за секунди с влизане в правителствения интернет портал. Това е една от четирите нови електронни услуги, които вече работят. Зам.-министърът на транспорта Първан Русинов ще демонстрира днес върху реални примери електронната услуга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още