IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ценовата разлика между книжата на Химимпорт надхвърли натрупания дивидент

В последните 24 работни дни привилегированите акции са по-скъпи от обикновените на Химимпорт, като разликата достига до 17,7 ст.

11:47 | 24.03.10 г.
Ценовата разлика между книжата на Химимпорт надхвърли натрупания дивидент

Разликата в цените на обикновените и привилегированите акции на Химимпорт АД вече е по-голяма от натрупания до момента дивидент, показва проучване на Investor.bg.

Годишнияt дивидент по привилегированите акции е 19,98 ст./акция, като до момента са изминали 9 месеца, тоест до момента са натрупани 14,99 ст./акция. Привилегированите книжа са вписани в Търговския регистър на 17 юни 2009 г. и оттогава започва да тече седемгодишният им срок.

Гласуването на дивидента ще се осъществи по време на редовното общо събрание на акционерите, на което се приемат годишните финансови отчети на Химимпорт АД. Дивидентът ще се изплаща след решението на общото събрание на акционерите.

В последните три дни обаче привилегированите акции са с над 16,3 ст. по-скъпи от обикновените, показват последните сделки за всеки от дните, тоест повече от натрупания дивидент. Дори на 2 март привилегированите акции са били със 17,7 ст. по-скъпи от обикновените при края на търговията.

Това, че привилегированите акции са по-скъпи от обикновените с повече от натрупания до момента дивидент, има своето теоретично обяснение. То е, че за седем години привилегированите акции могат да донесат 1,3986 лв. дивидент, ако не бъдат конвертирани в обикновени по-рано. Съответно дисконтирането на част от този бъдещ дивидентен поток се отразява върху увеличение на разликата между текущата цена на привилегированите и обикновените акции.

Върху текущата разлика между цената на привилегированите и обикновените акции влияят и очакванията за дивидент по обикновените акции, като за момента няма обявен ангажимент от Химимпорт АД за такъв дивидент и негов размер.

Привилегированите акции на Химимпорт АД се търгуват от 3 август 2009 г. като в първите дни бяха малко по-скъпи от обикновените, но след това обикновените книжа, противно на логиката, бяха по-скъпи. Тава бе валидно в 86 от общо 136 търговски сесии.

Натиснете, за да видите в пълен размер 

  Химимпорт

В последните 24 сесии обаче привилегированите са по-скъпи от обикновените във всеки един ден.

Привилегированите акции на Химимпорт АД са вторите привилегировани акции, търгувани на БФБ-София, след като през 2006 г. София Комерс – Заложни къщи издаде конвертируеми привилегировани акции със срок от 10 години и годишен дивидент от 0,75 лв./акция.

В началото на 2010 г. Енемона АД издаде привилегировани акции с годишен дивидент от 10%, като привлече 10,9 млн. лв.

Материалът е с аналитичен характер и не предствлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа!

Свързани компании:

Химимпорт АД - привилегировани акции - падежирали през юни 2016 г.(6C4P)

Енемона АД(E4A)

София Комерс – Заложни къщи - Привилегировани акции - падежирали(6SO)

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още