IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 24 март

07:44 | 24.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 24 март

Властта се зарадва на критиките от Брюксел
в. Дневник

Властите в България заявиха, че са много доволни от техническия доклад на Европейската комисия за напредъка в борбата с корупцията и организираната престъпност, който беше представен вчера в Брюксел. Основните критики в документа са насочени към съдебната власт заради липсата на присъди по делата от обществен интерес. Правителството е похвалено за положените усилия, макар да няма резултат от тях.

Настроенията в София обобщи от Катар премиерът Бойко Борисов. "По-положителен доклад досега не е имало. В него ясно се казва, че има политическа воля и мерките, които се предприемат, ще доведат до резултат", заяви той и веднага постави задача на съдебната власт - да изработи спешен план за реформа.

Данъчна амнистия вместо 22% ДДС
в. Стандарт

Данъчна амнистия ще напълни по-бързо хазната от 22% ДДС. Това е вариантът, който власт, бизнес и синдикати обсъждаха в сряда на заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество. Той трябваше да прецени кои от последните 42 антикризисни мерки са ефективни и кои не. Окончателно решение обаче не бе взето, заседанието продължава и утре.

Опрощаването на пари, държани досега "на тъмно", срещу еднократна данъчна ставка е антикризисна мярка, дала резултат и в други страни, категорични са синдикати и бизнес. Идеята е хората, работили в сивия сектор, да легализират сметките си, като заплатят еднократен налог върху тях.

Спасяват БДЖ с продажба на вагони
в. Стандарт

3000 бракувани вагони и локомотиви, както и ненужни резервни части ще бъдат продадени като скрап, каза за "Стандарт" зам.-министърът на транспорта Камен Кичев. Процедурите за това вече са стартирали.

Продажбата на активи е част от антикризисните мерки, които са предприети за оздравяване на БДЖ. Компанията беше заробена с дългове по време на управлението на предишния кабинет на "Тройната коалиция". Приключва и съкращаването на около 2000 души от огромния персонал на БДЖ, което също е част от предприетите мерки за свиване на разходите.

Енергийните паспорти за старите сгради отпадат
в. Сега

Задължението на обитателите на съществуващи сгради да извадят за тях "енергиен паспорт" отпада. Това става ясно от промени в Наредбата за техническите паспорти на строежите, публикувани в "Държавен вестник". Досега се предвиждаше след основен ремонт, реконструкция или саниране на съществуващи сгради техните обитатели да се сдобият с такъв документ. Той дава право на собствениците да претендират за премахване на данък сгради за определен период от време.

В промените е посочено още, че енергийните паспорти не са задължителни и за сгради, които имат до 100 квадрата площ или се използват по предназначение само по 4 месеца в годината.

Бившият премиер трябва да плати 10 650 лв. за делото „Кричим"
в. Сега

10 650 лева държавна такса трябва да внесат в съда Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок, за да бъде задвижена исковата им молба с претенции за 371 дка земи край двореца "Кричим". Това реши вчера Пловдивският окръжен съд.

Двамата имат 7-дневен срок да внесат таксата, иначе гражданският иск на бившия премиер и сестра му остава без уважение. Причината за високата такса е, че от 2007 г. насам, когато експремиерът за първи път предяви претенции към земите около двореца, тяхната цена многократно нарасна. В момента пазарната стойност на спорните терени е около 1,2 млн. лв.

Режат 15 на сто от партийните субсидии
в. Новинар

Партиите в парламента да се откажат еднократно от 15 на сто от годишната си субсидия. Това е една от мерките, по които партньорите от Тристранния съвет постигнаха съгласие след тричасово заседание. Президентът на КНСБ Желязко Христов призова партиите да бъдат солидарни в кризата и добави, че около 50 млн. лв. годишно отиват по това перо.

От БСП обаче отхвърлиха идеята. Според соцлидера Сергей Станишев с нея няма да се реши нито един реален проблем. Той изтъкна още, че една от целите на държавната субсидия е да освободи партиите от необходимостта да търсят друго финансиране.

НЕК уличена в далавера за близо 400 млн. евро
в. Новинар

Прокурорска проверка е образувана срещу бившите ресорни министри на енергетиката Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров за проявена престъпна безстопанственост по отношение на сделка за износ на ток, съобщи Медиапул. В началото на миналата година прокуратурата образува досъдебно производство заради сделката на НЕК с компанията EFT AG.

Първоначалната информация е, че EFT AG е изнесла електричество в съседни държави на стойност 316 млн. евро. През последните месеци обаче се е оказало, че изнесеното електричество е на значително по-голяма стойност и може да достигне 400 млн. евро. Цените, по които НЕК продава енергията на това дружество, са по-ниски от тези на вътрешния пазар. Разликата с цената за износ остава като печалба за частното дружество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още