IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР: Цената на парното ще бъде увеличена, на тока може да се замрази

От синдикатите предлагат като антикризисна мярка замразяване на цените на всички енергийни ресурси

12:55 | 23.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
ДКЕВР: Цената на парното ще бъде увеличена, на тока може да се замрази

Корекцията на цените на природния газ и на топлинната енергия от 1 април трябва да бъде направена, докато за цените на електроенергията има достатъчно възможности да бъдат задържани и да няма увеличение от 1 юли, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджев в отговор на въпрос как комисията възприема антикризисните мерки, предлагани от синдикатите, сред които е и замразяване на цените на всички енергоресурси.

Ще използваме всички възможности за задържане на цените, но това трябва да стане в законовите рамки, заяви Семерджиев, цитиран от БТА. Необходимостта от промяна в цените на природния газ е наложена от конюнктурата на световните пазари, това ние не можем да го променим, можем само да изгладим рязкото вдигане на цените, посочи той, добавяйки, че тенденциите на световните пазари са за повишение на цената на природния газ.

В сряда ще се състои консултативен съвет в ДКЕВР със социалните партньори, които са автори на идеята за замразяване на цените, каза още Семерджиев. Той подчерта, че трябва да е ясно как ще се осъществяват всички мерки, които се предлагат.

Възможно е държавата да подпомага дружества, на които тя е собственик, това не е нещо непознато, каза още председателят на регулатора.

По отношение на цените на електроенергията има разходи, които се правят за подпомагане развитието на възобновяемите източници на енергия, каза Семерджиев. Ще търсим начини за компенсиране на тези разходи от конвенционалната енергетика, там се търсят възможности за задържане на цените, посочи той.

Цената на топлинната енергия зависи от цената на природния газ и затова парното също трябва да поскъпне от 1 април. В противен случай топлофикационните дружества ще бъдат поставени в много лоша ситуация, посочи Семерджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още