IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Правителството обмисля вдигане на ДДС на 22%?

Според КТ Подкрепа това ще е следващият ход на кабинета за борба с кризата

18:18 | 22.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Правителството обмисля вдигане на ДДС на 22%?

Правителството възнамерява да вдигне ДДС с два процентни пункта за срок от една година. Това е поредната мярка, обсъждана от правителството за борба с икономическата криза.

Така налогът ще достигне 22%, обяви икономическият експерт на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова пред БНР, цитирайки получения пакет от мерки за бюджетни икономии. По оценки, цитирани от нея, това би вляло в бюджета още 540 млн. лв.

Парадоксалното е, че по-голямата част от икономистите препоръчват понижаване на ДДС като начин за стимулиране на потреблението. По подобен начин се гледа и на намаляването на осигурителната тежест, която обаче няма да бъде променяна поне до края на следващата година, заяви вчера премиерът Бойко Борисов.

Сред мерките, които правителството обсъжда, има и такива, които предвиждат намаляване на заплати, ако не бъдат извършени съкращения.

"Една от мерките е ограничаване на средствата за фонд "Работна заплата" до 90%, без тези на МВР и без Министерството на отбраната. Това на практика означава, че тези, които не са направили 15 на сто намаление на икономиите, ще трябва реално да намаляват работните заплати", обясни Зайкова.

Тя спомена още, че няма конкретно намерение цените на тока, парното и водата да останат замразени.

В пакета от мерки на правителството са предвидени и приватизация на "Топлофикация"-София и Националния дворец на културата.

Във вторник Националният съвет за тристранно сътрудничество ще се събере да обсъди последния вариант на антикризисната програма на правителството.

Още за мерките на правителството:

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още