IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за отработен час на работодателите продължават да забавят ръста

Най-висок ръст е отчетен в строителството и административните дейности

11:26 | 22.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Разходите за отработен час на работодателите продължават да забавят ръста

Общите разходи на работодателите у нас за един отработен час от наетите от тях лица нарастват със 7,2% за четвъртото тримесечие на 2009 г. на годишна база, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

За сравнение през третото тримесечие разходите на работодателите за труд нараснаха с 11% на годишна база, а през второто - с 15,6%.

През четвъртото тримесечие увеличението спрямо същия период на предходната година в индустрията е 7,7%, в услугите – с 10,4%, а в строителството – 25,1%.

По икономически дейности през четвъртото тримесечие най-висок ръст спрямо същия период на предходната година е отчетен в дейности ”Строителство” - 25,1%, “Административни и спомагателни дейности” - 20,9%, и “Култура, спорт и развлечения” - 18,4%, а най-нисък в “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” и “Хуманно здравеопазване и социална работа”, съответно с 0,7% и 2,4%.

Намаление на общите разходи за труд е регистрирано в икономическа дейност “Държавно управление” - (-14%) и “Професионални дейности и научни изследвания“ - (-4,3%).

В състава на общите разходи за труд, разходите за възнаграждения за един отработен час се увеличават с 8,9% на годишна база, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 0,2%. По икономически дейности изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от -15,4% за “Държавно управление” до 27% за ”Строителство”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още