IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борисов: Няма да отменяме плоския данък

Ще се вземат мерки за увеличаване на данъците върху имуществото на най-богатите българи, посочи премиерът

15:56 | 21.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борисов: Няма да отменяме плоския данък

На този етап няма да бъдат правени промени в данъчната система по отношение на плоския данък, посочи на извънредна пресконференция днес премиерът Бойко Борисов. Това виждане бе потвърдено по-рано днес и от финансовия министър Симеон Дянков, преди да започнат разговорите му със синдикални и работодателски организации.

С цел подобряването на финансовото състояние на страната се предвижда емитирането на правителствен дълг, който да улесни спазването на бюджета. Предвиждат се и данъчни промени, които да засегнат най-вече имотните българи, посочи премиерът.

Очаква се да има значително увеличение на данъците върху луксозни стоки като мощни автомобили и яхти, категоричен е Борисов. Освен това ще бъдат увеличени и данъците за жилищата с площ над 250 кв. м. Кабинетът предвижда и въвеждането на таван върху заплатите на държавните служители.

"Пипаме големите заплати, големите имоти, за да може по време на криза солидарно да понесем тежестта", каза премиерът.

Намеренията са да се въведе и данък върху лихвите по депозитите над 100 хил. лв., посочи Борисов.

„За работещите пенсионери искам да кажа, че плащат данък осигуровки само върху допълнителното възнаграждение, а не върху пенсиите”, обясни той.

На фона на това премиерът бе категоричен, че промени в осигурителната тежест могат да бъдат правени най-рано следващата година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още