IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вече имаме министър за еврофондовете*

Парламентът одобри предложената структурна промяна в правителството, какво точно ще прави Томислав Дончев ще се реши до месец

10:32 | 18.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Томислав Дончев. Снимка: Община Габрово
Томислав Дончев. Снимка: Община Габрово

Парламентът прие със 130 гласа „за“ структурна промяна в правителството - да има министър по управление на средствата от ЕС.

64-ма депутати бяха „против“; няма гласували „въздържал се“.

На 5-ти март премиерът Бойко Борисов съобщи, че предлага поста да заеме кметът на Габрово Томислав Дончев.  Министърът ще бъде без портфейл и като цяло ще следи за усвояването и контрола на средствата от ЕС.

Конкретните му функции и правомощия обаче все още не са известни, това ще бъде решено до месец.

Решението за персоналното назначение на Дончев на създадения нов пост беше взето със 130 гласа „за“, 56 „против“ и 7 „въздържали се“.

При представянето на проекторешението за промяна на структурата на Министерски съвет днес Борисов заяви, че използването на средствата от Европейския съюз е основен политически приоритет на правителството и основен ресурс за публични инвестиции във всички приоритетни сектори, както и силен инструмент за постигане на националните стратегически цели, съгласувани с политиката на съюза.

„Необходимо да се ускорят процесите по оползотворяване на средствата от ЕС. Това изисква целенасочена работа на високо политическо ниво с бенефициентите, с управляващите органи, с Европейската комисия“, каза министър-председателят.

Борисов заяви, че е съгласувал предложението за нов министър с Европейската комисия.

Коментарът на лидера на левицата Сергей Станишев е, че назначаването на „министър по управление на средствата от ЕС“ е признание на ГЕРБ, че е допуснал грешка с премахването на поста вицепремиер, който отговаря за тези въпроси.

Коментарът на лидера на левицата Сергей Станишев е, че назначаването на „министър по управление на средствата от ЕС“ е признание на ГЕРБ, че е допуснал грешка с премахването на поста вицепремиер, който отговаря за тези въпроси. 

Самият Борисов заяви днес, че след осем месеца управление сега е преценил, че този пост е полезен.

Станишев каза още, че според него финансовият министър бави разплащането на средствата по вече сключени договори по оперативните програми, като това най-вече се отнася за оперативна програма Конкурентоспособност, която най-много засяга бизнеса. Предлагането на новия министър според левицата е признание още и за това, че Симеон Дянков не се справя със задълженията си.

Сергей Станишев цитира и писмо на ЕК от януари тази година, според което България се справя сравнително добре с контрактуването на средствата от еврофондовете, но се бавят разплащанията. Бавенето по думите на Станишев е умишлено, за да се избегне бюджетен дефицит.

Коментарът на Иван Костов беше, че назначаването на Томислав Дончев е стъпка в правилната посока и според него с това, че досега финансовият министър е ръководител и дейностите във връзка с евврофондовете представлява конфликт на функции. 

Според Костов новият министър трябва да има и ръководни функции, а не само координиращи, какъвто беше случаят с вицепремиера Меглена Плугчиева. Той предлага още Изпълнителната агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ да мине под пряко ръководство на Дончев.

*Допълнено към 10:50

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още