IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Почасовите разходи за труд в България с най-силен скок в ЕС

Индексът на почасовите разходи за труд у нас се увеличава с 11% на годишна база в рамките на четвъртото тримесечие на 2009 г.

13:14 | 17.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Почасовите разходи за труд в България с най-силен скок в ЕС

Почасовите разходи за труд в България се увеличават най-много сред всички страни в Европейския съюз (ЕС) през последното тримесечие на 2009 г. спрямо същия период на предходната година. Разходите за труд са много важен ориентир за развитието на икономиката и оценката на инфлационния натиск, който може да възникне вследствие на промените, които настъпват на пазара на труда.

Трябва да се има предвид обаче и че у нас равнището на тези разходи е традиционно най-ниското спрямо всички останали държави членки.

Освен това индексът на разходите на труд се изчислява като се разделят разходите за труд на броя на отработените часове. Ето защо увеличението му може да се дължи както на по-големите разходи за труд от страна на работодателите, така и на спада в броя на отработените часове.

Индексът на почасовите разходи за труд в България се увеличава с 11,3% на годишна база в рамките на четвъртото тримесечие на 2009 г., съгласно методологията на Евростат. През третото тримесечие на 2009 г. заплатите в България се увеличиха с 10,4% на годишна база. На другия полюс застават Литва, Естония и Латвия, където разходите за труд намаляват със съответно 10,8%, 5,8% и 5,6%.

Това се дължи както на съкращенията на заплатите в публичния сектор, които трите страни предприеха, за да намалят своите бюджетни дефицити. Прибалтийските страни преживяха тежка икономическа криза, но прибегнаха до затягане на своята фискална политика, за да се вместят в изискванията на ЕС. Естония се спряга като следващия член на еврозоната, а Литва, за разлика от Латвия, успя да избегне получаване на финансова помощ от Международния валутен фонд или ЕС през 2009 г.

Словения, Словакия, Унгария и Малта са другите четири страни от ЕС, където заплатите на служителите намаляват през разглежданото тримесечие. След България по увеличение на почасовите разходи за труд се нареждат Австрия (+6,5%), Полша (+5,7%), Чехия (+5,4) и Румъния (+5,2%).

Общо за страните от ЕС обаче заплатите са се повишили средно с 2,4% през последните 12 месеца, а за 16-те държави, които членуват в еврозоната, почасовите разходи за труд са скочили с 2,2 на сто. През третото тримесечие разходите за труд в ЕС нараснаха с 2,9% в ЕС и 3% на годишна база в еврозоната.

Разходите за труд са важен ориентир при преговорите за работна заплата, както и за самата Европейска комисия, която по този начин следи промените на пазара на труда в краткосрочен план. Този показател включва не само разходите на работодателите за заплати, но и социалните придобивки и други разходи, които не се отразяват пряко на месечното възнаграждение.

Прави впечатление, че компонентата, която не е свързана пряко с месечното възнаграждение расте с по-бързи темпове от почасовата надница за труд.

Разбивката на Евростат за ЕС по икономически отрасли показва, че най-много са е увеличило почасовото заплащане в строителския сектор (3,1%), следвано от сектора на услугите (2,5%) и индустрията (1,9%). В страните от еврозоната подредбата изглежда по същия начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още