IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В МФ изненадани от публичността на кризисните мерки, ще говорят в петък*

Публикуван предварителен вариант на мерките стресира синдикатите и бизнеса, от финансовото министерство заявиха, че няма такъв документ

12:45 | 17.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
В МФ изненадани от публичността на кризисните мерки, ще говорят в петък*

До петък ще са готови новите антикризисни мерки на правителството, които се изработват основно от Министерството на финансите. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев след заседанието на Министерски съвет, посочвайки, че днес тези мерки не са обсъждани.

Преди два дни министърът на финансите Симеон Дянков съобщи, че в момента се довършва изработването на около 30 мерки за подпомагане на икономиката по време на криза, които се предвижда да бъдат предложени от Министерство на финансите за обсъждане на заседание на Министерски съвет през следващата седмица, т.е. след една седмица.

Дянков посочи, че преди да бъдат утвърдени от правителството, въпросните мерки ще бъдат обсъдени с бизнеса и синдикатите и евентуално коригирани. Министърът съобщи в аванс, че сред антикризисните мерки ще бъде и продажбата на миноритарни държавни дялове във фирми чрез фондовата борса.

Днес в столични вестници бяха публикувани близо 30 мерки, които са предварителен вариант на подготвяните от Финансовото министерство.

Сред тези мерки са: облагане с 10% на доходите от пенсии, като има необлагаем минимум на минималната пенсия от 136 лева; работещите пенсионери да не получава пенсия или да получават само до половината от размера й.

Друга мярка е данъкът върху доходите на физическите лица да се начислява върху брутен доход (без приспадане на осигурителните вноски), което е практически повишение на данъчната тежест.

От мерките са зле засегнати и майките с малки деца, тъй като се предвижда да се намали срокът за получаване на обезщетение за бременност и раждане, който беше увеличен от предишното правителство на 410 календарни дни, на 225 дни.

Предлага се премахване на правото на работодателя да прекратява трудовото правоотношение на основание придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Друга мярка е увеличаване на наказателната лихва за невнесените данъци така, както е за осигуровките - от 10 на 20%.

Между мерките е доплащане на лечението, например 10%, но не повече от една минимална работна заплата.

Капитализация на Българската банка за развитие (ББР) чрез облигационна емисия и изграждане на схеми за целево кредитиране.

Друга група мерки засягат държавните служители. Част от тях включват: въвеждане на задължителен двуседмичен неплатен отпуск; премахване на двойните заплати за чиновниците, занимаващи се с еврофондовете; отпадането на плащането на средства за облекло и представителни разходи; намаляване с 10% на заплатите във ведомствата, където още не са извършени предвидените миналата година съкращения на персонал и др.

Тази сутрин представители на синдикатите публично изразиха категорично несъгласие с голяма част от посочените мерки и посочиха, че „разчитат на здравия разум на премиера“.

Иван Костов също публично заяви тази сутрин, че определено не е съгласен с облагане на доходите на пенсионерите и когато е бил финансов министър, въпреки тежкото икономически положение на страната „не си е позволил да въведе тази мярка, независимо че му е минала през ума“.

Investor.bg се обърна за коментар на въпросните мерки към представител на Министерството на финансите. Оттам заявиха, че и те са изненадани от публикувания списък от мерки и не им е известно как той е стигнал до медиите.
 
„В предварителния вариант от мерки някои от публикуваните днес изобщо не фигурират“, казаха от финансовото министерство, без да посочват за кои точно става въпрос.

Писмената позиция на министерството по въпроса - "ужасяващи мерки"

„Документът”, който медиите цитират, не съществува и не е бил обсъждан. Това е опит да се създаде допълнително напрежение в условията на криза и да се провокират различни обществени слоеве, които са най-чувствителните от обществото. Това се казва в изпратено преди минути официално съобщение от пресцентъра на МФ. 

В момента в МФ се правят много сериозни анализи и прогнози, на базата на които ще бъдат предложени действителните антикризисни мерки. На този етап работната група по антикризисния пакет дискутира повече от 100 идеи. В процес на конкретизиране са и потенциалните фискални и икономически ефекти на всяко отделно предложение. Преди всичко експертите анализират какъв би бил ефектът от приложението на всяка отделна мярка както върху доходите и жизнения стандарт на хората, така и върху изпълнението на бюджета, допълват от министерството. 

До края на седмицата пакетът от мерки ще бъде представен на министър-председателя, след което ще бъде внесен за обсъждане в Съвета за тристранно сътрудничество, насрочен за понеделник. Проектът на документ ще бъде оповестен на широката общественост, едва след като бъде внимателно и коректно съгласуван със социалните партньори.

„Осъзнаваме, че разпространението на тези „ужасяващи мерки” цели да настрои обществото срещу икономическата политика на правителство и да подкопае бъдещата работа и общите усилия на правителството, синдикатите и работодателите в тази посока.

Предстои по-важната дискусия - как да бъде подпомогнат реалният сектор, как да се стимулира производителността, как икономиката ни да се съживи и да доведе до повишаване на заетостта и доходите на хората.

Считаме също така, че в условия на криза, всички ние трябва да осъзнаем, че се налагат фискални ограничения за стабилизиране на бюджета, които макар и с временен характер ще доведат до търсения позитивен ефект.“

*Допълнено към 12:50

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още