IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицаи и военни с компенсации заради здравните вноски?

Искането е на военния министър, според него мярката на Дянков трябва да засегне само останалите държавни служители

12:58 | 16.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Полицаи и военни с компенсации заради здравните вноски?

Министърът на отбраната Аню Ангелов смята, че трябва да има компенсации за военнослужещите и полицаите при евентуалното осъществяване на идеята да плащат здравните си осигуровки. Той не уточни какви компенсации има предвид.

Министърът коментира това в отговор на журналистически въпроси, след като участва в международна конференция в София, посветена на добрите практики в Европа за борба с корупцията.

От морална гледна точка донякъде подкрепям идеята, но искам да се знае, че трябва да има компенсации за евентуалното й осъществяване в бъдеще, както за полицаите, така и за военнослужещите, посочи министърът.

Той отбеляза, че първата категория хора с право да не плащат здравни осигуровки, в резултат на Закона за отбраната и въоръжените сили през 1995 г., са били само военнослужещите.

След това имаше нов Закон за МВР, с който това право се разпростря върху полицаите, а по-късно и Закон за държавните служители, на които беше дадена същата привилегия, отбеляза Ангелов.

Сега мисля, че ако някой прави нещо, трябва да се тръгне по обратния ред, коментира министърът.

По думите му идеята на финансовия министър Симеон Дянков не може да се осъществи, докато не се приеме постановление, проект на закон или проект за изменение на закон от правителството.

Аню Ангелов поясни, че към момента средствата за здравно и социално осигуряване на военнослужещите и на цивилните служители на Министерство на отбраната се превеждат директно от Министерство на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още