IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маркет-мейкърът на Енемона постави 4 пъти по-големи оферти от минималните

Офертата купува на маркет-мейкъра е в зоната на сключените в петък сделки по позицията на Енемона

13:01 | 16.03.10 г.
Маркет-мейкърът на Енемона постави 4 пъти по-големи оферти от минималните

Юробанк И Еф Джи България АД е въвела оферти за по 1 000 акции купува и продава по позицията на Енемона АД или оферти за по 9 хил. лв., спрямо минимално изискване за по 2 500 лв. или близо 4 пъти по-големи оферти.

Юробанк влезе в ролята си на маркет-мейкър по позицията на Енемона АД вчера, като до момента няма сключени сделки.

Банката е длъжна да поддържа максимален спред от 5%, като в момента офертите й са разположени на цени от 8,852 лв./акция купува и 9,294 лв./акция продава.

Офертата купува се намира само на 0,5% от цената на последната сделка (от 12 март 2010 г.), която сключена при 8,9 лв./брой, докато маркетмейкърската оферта продава е на 4,2% от цената на последната сключена сделка.

В края на миналата седмица е имало сделка при цена от 8,85 лв. за акция и сегашното разположение на офертите на маркет-мейкъра е в зоната на сключените сделки.

В момента поръчките са въведени при спред от 4,993%, като формулата на БФБ-София за изчисляване на спряда е цената на оферта продава, разделена на цената на оферта купува, минус 1 по 100 (%). Или Спред= (А/Б – 1)*100(%), където А е цената на оферта продава, а Б цената на оферта купува.

Според Правилника на БФБ-София маркет-мейкърът е длъжен да поддържа котировки през 90% от времето от:
1. началото на откриващия аукцион до края на междинния аукцион,
2. по време на прекъсванията за нестабилност, и
3. по време на закриващия аукцион.

В момента единствено при Енемона АД сред дружествата от SOFIX има маркет-мейкър.

На 12 март тази година Енемона АД обяви, че е купила сграда в София за 2,75 млн. евро, като цената е с 17% по-ниска от опцията, която съдържаше проекто решение за общо събрание на акционерите.

За последните 12 месеца акциите на дружеството поскъпват с 38% до 8,9 лв. за акция и 107 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Енемона АД - Варанти(ZNOA)

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още