IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Централен депозитар е увеличил капитала си незаконно?

Според Закона за публично предлагане на ценни книжа за такова увеличение институцията няма право да използва фонд Резервен

11:19 | 16.03.10 г.
Централен депозитар е увеличил капитала си незаконно?

Общото събрание на Централен депозитар АД, проведено на 22 юни 2009 г., увеличава капиталa на дружеството от 100 хил. лв. на 1 млн. лв., чрез увеличаване на номиналната стойност на една акция от 10 на 100 лв.

Увеличението е за сметка на фонд Резервен на основание чл. 246 ал. 4 от Търговския закон.

Централен депозитар АД обаче не е обикновено търговско дружество и Законът за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) му поставя редица ограничения, включително относно ползването на фонд Резервен, сигнализира читател на Investor.bg.

Според чл. 127 ал. 6 от ЗППЦК, „Средствата по фонд "Резервен" на Централния депозитар освен за целите по чл. 246, ал. 3 от Търговския закон се използват и за покриване на разходи, свързани с неговата дейност“.

Чл. 246 ал. 3 гласи:

„Средствата на фонд Резервен могат да се използуват само за: 1. покриване на годишната загуба;
2. покриване на загуби от предходната година.“

Съответно Централен депозитар не е имал право да ползва чл. 246 ал. 4 от ЗППЦК за да увеличи размера на капитала си за сметка на фонд Резервен.

За радост на организиралите Oбщото събрание на Централен депозитар АД, нарушението на чл. 127 ал. 6 от ЗППЦК не предвижда наказателна отговорност.

Според ЗППЦК Централният депозитар не формира печалба и не разпределя дивиденти. Превишението на приходите над разходите на Централния депозитар се установява в края на счетоводната година, половината от него се внасят във фонд "Резервен", а останалата част в гаранционен фонд.

БФБ-София и Централен депозитар си подадоха ръка за първи път, като дадоха обща пресконференция на 8 март тази година.

Асоциациите на капиталовия пазар отправиха 29 конкретни искания към депозитарната институция, по реализирането на които ще може да се съди дали е осъществена инвестиционната програма за 250 хил. лв.
В Централен депозитар е ключът към стартирането на къси продажби и маржин сделки, тъй като институцията трябва да осигури клирингът на сделките.

Централен депозитар няма значими стимули търговията на БФБ-София да се развива, защото взема по едва 60 ст. на сделка, съответно приходите от обработка на сделки са малък процент от приходите му.

Самите сделки от своя страна може да се сключват и извън БФБ-София и съответно регулирания пазар не е нужен за съществуването на Централен депозитар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още