IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 март

07:57 | 16.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 16 март

Кърпят дупки с 80 млн.
в. Стандарт

Близо 80 млн. лв. са предвидени в бюджета на пътната агенция за кърпене на дупките в страната. 64,79 млн. лв. от тях са заделени за текущо поддържане на шосетата, а 15 млн. лв. са за авариен ремонт. Разходите са включени в бюджета на ведомството, одобрен от регионалния министър Росен Плевнелиев. За зимна поддръжка пътната агенция може да похарчи 35 млн. лв., а с други 3 млн. ще се обновят пътища в градовете, които са отсечки от републикански шосета. 18,396 млн. лв. ще получат като заплати и допълнителни възнаграждения 1678 служители на пътната агенция. В сумата влизат и парите за осигуровки. Така един служител в агенцията ни струва средно 916 лв. на месец.

Въпреки кризата заплатите в съдебната власт скачат с 10%
в. Сега

Кризата изобщо не се отразява на съдебната власт. От 1 април заплатите на магистратите ще скочат средно с 5-10%, научи "Сега". Така на практика съдебната система почти няма да усети намалението на доходите, ако мнозинството успее да прокара идеята си магистратите сами да плащат осигуровките за здраве и пенсия. Заплатите на останалите държавни служители, които ще бъдат засегнати от промяната, ще намалеят с 12.1%, или с около 100 лв.

Най-ниската основна заплата в съдебната система от 1 април ще е 1466 лв. В момента тя е 1314 лв. Решението за повишението е взето от Висшия съдебен съвет на 25 февруари, става ясно от протокола от заседанието му.

Борисов да озапти Дянков
в. Новинар

Собственици на винарски изби ще поискат среща с премиера Бойко Борисов заради скандална наредба на финансовия министър Симеон Дянков, която обрича на фалит алкохолния бранш. Фирмите няма да прилагат наредбата, която изисква от 19 март във всяка изба да бъдат монтирани разходомери, които в реално време да контролират обема и алкохолния градус на спиртните напитки, заяви за „Новинар” председателят на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки Бранимир Ботев. Секторът няма финансовата възможност да приложи изискванията в документа, обясни Ботев.

Целта на наредбата е да подобри събираемостта на акцизите. Около 60 млн. лв. ще са нужни за внедряването на уредите, а цената на един подобен разходомер е около 20 000 евро, обясниха от бранша. Голям проблем е и че в света все още не са произведени подобни измервателни уреди, коментира Ботев. Самото конструиране на съоръжението ще отнеме време, което на практика прави наредбата неизпълнима, добави той.

Българските хотелиери искат многократни визи за руснаци и турци
в. Дневник

Да бъдат въведени визи за многократно пребиваване в България на руски и турски туристи, настояват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Целта е да бъде стимулиран туризмът в условията на криза на пазари, които имат потенциал, обясни пред "Дневник" председателят на сдружението Благой Рагин. "Чрез Министерството на външните работи и българските евродепутати в Брюксел се борим да влезе такава мярка", каза още той.

През миналата седмица руски медии съобщиха, че през летния сезон Гърция ще въведе многократни половингодишни визи за руснаци. "Ние нито протестирахме, нито отвърнахме на удара по време на гръцката блокада, сега ни е необходима помощ от Брюксел", коментира още Рагин, допълвайки, че ще се търси съдействие и от румънските, и от гръцките евродепутати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още