IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пускат втори кораб по фериботната линия Варна - Кавказ през април

Прогнозата е до края на годината корабите да станат четири

16:05 | 15.03.10 г.
Пускат втори кораб по фериботната линия Варна - Кавказ през април

Очаква се през април да бъде пуснат втори кораб по фериботната линия от Варна до порт Кавказ, която е пряката транспортна връзка между България и Русия, съобщи директорът на изпълнителна агенция „Железопътна администрация“ инж. Симеон Ананиев на среща в Международен панаир Пловдив, цитиран от пресцентъра на панаира.

Корабът „Славяни“ ще може да превозва по 45-50 вагона. Така ще бъде увеличен капацитетът на фериботната връзка, която скъсява разстоянието между България и Русия с 800 километра и намалява с 40% срока на доставките. Прогнозата е до края на годината корабите да станат 4, каза Ананиев.

Вече има запитвания за транспорт на цитрусови плодове от Гърция и на промишлени стоки от Турция, фирми от Сърбия също се интересуват от използването на ферибота. В порт Кавказ вече работи митница за акцизни стоки, което ще улесни вносът на наши вина в Русия, стана ясно по време на срещата.

„В момента се търсят нови транспортни коридори от Европа през Черноморския регион до Китай и Япония. В тази схема директната връзка между България и Русия има много голямо значение. Тя не е само между двете държави, а между цели групи страни около тях и между огромни региони, оформя се като транспортен център и лидер на Балканите“, обясни Ананиев. Според него линията „Варна – порт Кавказ“ ще играе важна роля при реализирането на енергийните проекти, тъй като по-бързо ще се доставят техника, тръби и материали за изграждане на трасетата.

Официалното откриване на железопътно-фериботната връзка Варна-Кавказ беше през март миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още