IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат на БФБ миноритарни държавни дялове в 55 фирми до края на годината

За целта се предвижда първо да бъде създадена държавна консолидационна компания, която да обединява въпросните дялове

12:02 | 15.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Предлагат на БФБ миноритарни държавни дялове в 55 фирми до края на годината

Министерство на икономиката и енергетиката и Министерство на финансите предвиждат на фондовата борса да бъдат предложени миноритарните дялове на държавата в 55 дружества, съобщи финансовият министър Симеон Дянков.

За целта се предвижда първо да бъде създадена държавна консолидационна компания, която да обединява въпросните дялове, като това би могло да стане още тази седмица.

В съвета на директорите на компанията ще влизат представители на икономическото и финансовото министерство и на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Сред фирмите, от които ще бъдат предложени държавните дялове, са електроразпределителни дружества, завод "Арсенал", Свободна зона Пловдив и други. Очакванията са листването да се извърши до края на тази година.

Не е изключено да се извършва и пряка приватизация на държавни дружества, допълни Дянков. Той подчерта, че методът за продажба през БФБ е избран, защото процедурата е прозрачна и по-бърза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още