IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захарта на едро в Европа драстично поевтинява, у нас засега не

За месец захарта в Лондон поевтиня с 28%

10:22 | 15.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Захарта на едро в Европа драстично поевтинява, у нас засега не

През втората седмица на март спрямо първата цената на захарта на борсата в Лондон отново отбеляза драстичен спад от 10% (какъвто имаше през първата седмица на март спрямо края на февруари) до 532 долара/т. Тази стойност е с 28% по-ниска от цената на захарта точно преди месец на борсата в Лондон, която е определяща за цената на тази стока в Европа.

В същото време засега у нас почти няма промени в цената на едро на една от основните хранителни стоки. На Софийска стокова борса (ССБ) се предлагат оферти за продажба на захар на едро (в чували) при цени от около 1050 лв./т, т.е. почти колкото преди месец, когато сделки на едро се сключваха реално при 920-940 лв./т, както е и сега. Насрещни борсови оферти за покупка няма, както и преди месец.

Цените на зърното (хлебна пшеница и царевица) и маслодайния слънчоглед както у нас, така и на борсата в Будапеща са същите като през предходната седмица.

На ССБ беше сключена сделка за продажба на сравнително голямо количество слънчоглед при цена от 550 лв./т.

През миналата седмица на борсата бяха сключени сделки на едро за горива при цени от 1683 лв. за 1000 л бензин А95 Н, за дизелово гориво – 1667 лв./1000 л, за газьол – 800 лв./1000 л*.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още