IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 13 март

08:35 | 13.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 13 март

Такса "мощност" за тока ще има само за икономичните клиенти

в. Сега

Австрийската компания EVN, която снабдява с ток Югоизточна България, видоизмени предложението си за въвеждане на такса "мощност" за тока и го предлага само за клиентите с по-ниски месечни сметки. Това стана ясно след среща на ръководствата на трите ЕРП в страната с ДКЕВР, която бе закрита за журналисти. Според изявленията на участници в нея всички са били единодушни, че трябва да има фиксира цена за мощност на тока, но дискусиите ще продължат.

От EVN вчера казаха, че предлагат новата такса да е само за клиенти с под 300 киловатчаса месечно потребление, които по техните сметки представляват около 49% от клиентите им. Тъй като тази такса се вади от сегашната цена на тока, за хората с по-голяма от 300 квтч месечна консумация цената на тока на практика намалява. Онези, които консумират по-малко или имат необитавани през по-голямата част от годината имоти, ще бъдат натоварени с таксата. Според шефа на EVN България Йорг Золфелнер в много други европейски страни има подобни такси, дори 2-3 по-високи от предлаганата у нас. EVN предложи таксата да е 1.80 лв. с ДДС месечно, или около 21.60 лв. годишно. 

Община Разград предлага 380 дка за строеж на фотоволтаична централа

в. Дневник

Терени с обща площ от 380 дка ще предложи община Разград на бъдещи инвеститори, готови да изградят на нейна територия фотоволтаична централа. Това обяви заместник кметът Любомир Цонев по време на общественото обсъждане на проекта.

Местната управа вече е изготвила екологичната оценка на проекта. По данни на РИОСВ в Русе застрояването на терена със соларни мощности ще има нулево въздействие върху природните характеристики на района. Избрали сме терени от поземления и горския фонд, които не се обработват или са слабо залесени. Вече имаме експертно становище от Агенцията по горите, което казва, че смяната на предназначението на площите няма да доведе до загуби за горския ни фонд, обясни Цонев.

Корупцията в България е навсякъде в управлението

в. Сега

Новото правителство на България е предприело първоначални стъпки за борба с корупцията и в края на миналата година е отбелязан напредък, пише в доклад на Държавния департамент на САЩ за страната ни. В него са описани предявените обвинения срещу 4-ма бивши министри и уволненията на високопоставени правителствени чиновници за корупция. В момента обвинения имат бившите министри от тройната коалиция Валери Цветанов, Емилия Масларова, Николай Цонев. Не е ясно дали експремиерът Сергей Станишев ще се присъедини към тях.

Същевременно документът посочва, че корупцията е все още е широко разпространена и е обхванала всички сектори на управлението. Държавният департамент критикува твърде формалния съдебен процес у нас и неефективното преследване на заподозрените в корупция официални лица от страна на правителството. "Корупцията във върховните и административни съдилища е висока", отбелязва докладът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още