IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Pioneer: Акциите с 28% дял в портфейлите на заможните инвеститори

Инвестициите във взаимни фондове у нас трябва да се утроят, за да стигнат нивата си от 2007, казват експерти

14:05 | 13.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Pioneer: Акциите с 28% дял в портфейлите на заможните инвеститори

Заможните инвеститори (с активи за над 1 млн. долара) поддържат диверсифициран портфейл дори и в условия на криза, посочват експерти на Pioneer Investmensts.

Очакванията на експертите са, че през тази година делът на акциите в портфейлите на заможните инвеститори ще бъде 28%. През 2008 този дял е бил 25%. А през 2007 – 33%.

Данните бяха изнесени по повод представянето от УниКредит Булбанк на нов продукт на Pioneer, създаден на база инвестиционните навици на богатите хора по света.

Проучване на УниКредит Булбанк показва, че делът на инвестициите в акции и взаимни фондове в личните спестявания на българина през 2007 е бил 22%, но през 2008 е паднал на 6%. Делът на депозитите се е увеличил от 58% на 72%.

От УниКредит Булбанк очакват част от средствата, които по време на кризата потърсиха убежище в депозитите, да започнат да се пренасочват към колективни инвестиционни схеми. Това се подпомага и от започналия процес по намаляване на лихвите по депозитите.

„Цифрите сочат, че за да достигнат дела си от 2007 в портфейлите на българските домакинства, инвестициите във взаимни фондове трябва да се утроят спрямо сегашните си нива”, посочи Явор Ачев, директор на Pioneer Investments за България.

Към края на февруари пазарът на колективни инвестиционни схеми в България е на стойност над 570 млн. лв., като чуждестранните схеми са привлекли близо 220 млн. лв. от него или към 40%.

На въпрос на Investor.bg дали Българска фондова борса (БФБ) представлява интерес за фондовете, които предлага УниКредит Булбанк, Левон Хампарцумян, председател на УС и главен изпълнителен директор на банката, отговори отрицателно.

Според него оживление на БФБ може да очакваме едва когато тя стане част от по-голяма структура, превръщайки се в притегателен център за атрактивни компании от региона.

По думите му опитите за раздвижване на търговията с предлагане на пакети от държавни компании (по подобие на БТК) няма да постигнат устойчиви резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още