IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 март

08:26 | 12.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 12 март

Инвеститорите и фермерите не постигнаха съгласие по забраната за строеж на ВЕИ върху ниви

в. Дневник

Противоположни мнения, които очертаха липса на допирни точки и възможност за компромиси, прозвучаха на продължилата три часа дискусия между фермери и инвеститори по подготвените от Министерството на земеделието промени в Закона за опазване на земеделските земи. Текстовете предвиждат забрана за изграждане на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) върху обработваеми площи от първа до четвърта категория. 

Аграрният министър Мирослав Найденов посочи, че земеделието е сред приоритетите на правителството и затова трябва да се направи всичко възможно земеделската земя да остане в сегашните граници вместо да продължава практиката да се изключват терени от нея.

Представители на Конфедерацията на рабоотдателите и индустриалците в България (КРИБ) и асоциациите на инвеститорите поддържаха тезата, че опазването на земята може да стане и без да се налага забрана. "Има достаъчни икономически лостове, като например високи такси при изключване на земите от първа до четвърта категория, които да обезмислят спекулативни желания за това," каза Камен Колчев от КРИБ, който изложи позицията и на ВЕИ-организациите.

Договорите на пътната агенция отиват при Борис Велчев

в. Новинар

Сметната палата е установила, че има данни за извършено престъпление в пътната агенция и данните от проверката на одитното ведомство за периода 1 януари 2008 г. до 30 юни 2009 г. са изпратени до главния прокурор Борис Велчев. Палатата е проверила и как са били извършвани процедурите по възлагане на обществени поръчки във времето от 1 януари 2007 г. до 30 юни 2009 г. Докладът на ведомството беше представен пред депутатите от комисиите по транспорт, бюджет и финанси и регионална политика.

Докладът показва, че към ноември 2009 г. за извършени строителни работи по сертификати и фактури не е постъпило плащане от 154,7 млн. лв., приети са сертификати, по които не са издадени фактури за 25,2 млн. лв., т.е. общият размер на задълженията на Агенция „Пътна инфраструктура” е 179,9 млн. лв.

Собствениците на жилища ще се сдружават без 100% съгласие

в. Сега

С поредна промяна на Закона за етажната собственост ще се намали процентът на собствениците на жилища в една сграда, необходими за регистриране на сдружение, съобщи вчера зам.-министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. "Има предложения съгласните собственици да са две трети или три четвърти, но по-ниско няма как", заяви вчера тя. В момента, за да се създаде сдружение, е нужно 100% от собствениците да са съгласни. Това пък е основният път за кандидатстване за средства от ЕС за саниране на блоковете.

След поправките в закона ще стартира схема по Оперативна програма "Регионално развитие" за обновяване на жилищата за 50 млн. евро, припомни Павлова.

КЗК глоби с 330 560 лв. "Меком" за имитация на марка луканка

в. Дневник

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 330 560 лв. производителя на месни изделия "Меком" - Силистра, за имитация на марка луканка, показва справка в регистъра на ведомството. Според регулатора дружеството предлага на пазара марката "Карлоска крепост", което заблуждава потребителите и те са оставали с впечатление, че консумират изделие от Карлово.

"Това е абсурдно, със сигурност ще обжалваме решението, защото произвеждаме този продукт от 1959 г. и той никога не е бил бъркан с "Карловска луканка", коментира пред "Дневник" собственикът на "Меком" Стефан Райчев.

Белгийци влагат €15 млн. в Кърджали

в. Стандарт

Близо 15 млн. евро планира да вложи в Кърджали белгийската 4energyinvest. Компанията ще изгради завод за преработка на дървен материал в биовъглища. Това разказа за "Стандарт" Ив Критс, изпълнителен директор на белгийското дружество. В следващите дни той ще разгледа няколко общински терена край града, за да бъде избран един за бъдещата фабрика. Според предварителните разчети, ако земята бъде придобита в следващите месеци, строителството може да започне до края на годината. То ще отнеме около 12 месеца и така фабриката ще може да тръгне до края на 2011 г. Белгийската компания вече е направила контакт с общинската администрация в Кърджали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още