IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът несъгласен с увеличението на здравните вноски

Според работодатели увеличението на здравната вноска ще има процикличен характер и ще увеличи безработицата

15:47 | 11.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнесът несъгласен с увеличението на здравните вноски

Бизнесът, представен от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), изразява категорично несъгласие с предложението да бъде увеличена вноската за здравеопазване с нови два процентни пункта, съобщиха от организацията.

От 1 януари миналата година вноската вече беше увеличена от 6 на 8 на сто.

Сегашното повишение от 8% на 10% ще има ясен процикличен характер с тежки последствия за нивото на безработицата в страната за следващите няколко години, смятат работодатели.

Според тях ще бъде нарушен и социалният баланс между основните осигурители в Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), защото, ако бъде взето окончателно решение за повишаването на вноската, българският частен сектор (работодатели и работници и служители) ще поеме почти цялата тежест за формирането на бюджета на касата. Този нарушен баланс, особено в период на изостряща се криза, твърде вероятно ще доведе и до социално недоволство с непредвидими последствия, предупреждават от КРИБ.

В същото едрият бизнес подкрепя алтернативната идея недостигът в бюджета на Здравната каса да бъде покрит с личните вноски на държавните служители, които „до този момент имат минимален принос в здравното осигуряване (за сметка на държавата), а същевременно са пълноправни ползватели на услугите, които то предлага“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още