IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Придържаме се към гласувания бюджет

Финансовият министър отговаря на депутатски въпроси за здравната вноска, замразяването на заплати и бюджетните разходи

09:53 | 11.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дянков: Придържаме се към гласувания бюджет

Придържаме се към бюджета, който е гласуван, заяви финансовият министър Симеон Дянков пред депутатите в Народното събрание.

Народните представители го питаха за увеличаването на здравната вноска, за замразяването на заплати, за разходите в бюджета.

Бюджет 2010 г. е добър бюджет, в него е взето под внимание какво става в българската и световната икономика, отбеляза той.

Той посочи, че бюджетът е рестриктивен и всеки допълнителен разход трябва да бъде покрит със съответен допълнителен приход.

Неговата прогноза е, че ако има допълнителни приходи в бюджета, това ще бъде към края на годината. Анализите показват, че световната икономика вече започва да излиза от кризата, коментира Дянков.

Депутатите поискаха от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков да обоснове идеята за замразяване на заплатите в публичната сфера и решението за увеличаване на здравната вноска с два процентни пункта. В момента парламентът изслушва министър Дянков по предложение на ПГ на Коалиция за България.

Георги Пирински от Коалиция за България определи стъпката за увеличаване на здравната вноска като необмислена, силно противоречива, разделяща мислещите икономисти в парламента, включително и в ПГ на ГЕРБ.

От Коалиция за България поставиха и въпроса защо правителството пристъпва към замразяване на заплащането в публичната сфера, без да е представило своята реформа на администрацията и защо предприема тези действия без всякакво съгласуване със синдикатите и работодателите. Според Георги Пирински министърът проявява пренебрежение към това, което се предлага, и абсолютно еднолично взима решението.

Лютви Местан от ДПС заяви, че очаква министър Дянков да обоснове идеята си за замразяване на заплатите и как това се връзва с една от мерките на стратегията "Европа 2020" за поощряване на потреблението. Той попита какъв процент от БВП се преразпределя през бюджета, като припомни, че последните правителства са се опитали да ограничат разпределителската роля на държавата. Има ли увеличаване на разходите за заплати за януари 2010 г. в сравнение с януари 2009 г., как можем да си обясним намаляването на приходите с около един милиард лева и това, че приходите намаляват, а в същото време се увеличават разходите, попита Местан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още