IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 март

07:57 | 11.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 11 март

Бюджетът достигна критичната си точка
в. Сега

Ситуацията с бюджета на държавата е по-лоша, отколкото правителството очакваше. Освен неизпълнение на приходите има голям ръст на разходите и по всяка вероятност в средата на годината няма да се състои очакваната от всички спасителна актуализация.

"През януари има силно нарастване на капиталовите разходи и на субсидиите от бюджета, като няма публична информация за какво са отишли тези пари", заяви икономистът Димитър Чобанов. Ръстът при капиталовите разходи вероятно е заради частичното разплащане със строителните фирми. Но е неразбираемо защо са нараснали разходите за заплати и за издръжка на министерствата, при положение че бяха обявени съкращения. През януари 2009 г. държавата е платила за заплати 192 млн. лв., а през януари 2010 г. - 201 млн. лв. За издръжка през първия месец на м. г. са отишли 117 млн. лв., а т. г. - 130 млн. лв.

КНСБ дава на съд скока на здравната вноска
в. Сега

КНСБ има намерение да обжалва вчерашното решение на правителството за увеличение на здравната вноска от 8 на 10%, съобщи президентът на синдиката д-р Желязко Христов. Аргументът е, че то не е минало през обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това е задължително според чл. 3 от Кодекса на труда. Там е записано, че всички нормативни актове в трудовото и осигурителното законодателство се приемат само след консултации в НСТС. В съдебната практика има отменени постановления на МС заради незачитане на социалното партньорство при предишни правителства. За пръв път това стана с поскъпване на тока в края на 2001 г. и оттогава синдикатите редовно се възползват от това си право. Обикновено кабинетът се поправя формално и отново приема отмененото решение.

Шест пъти се вдигат цените за строеж в горите
в. Дневник

Средно шест пъти ще се повишат цените при промяна на предназначението на гори от държавния фонд, ако са в близост до курорти и големи градове. Промените са записани в наредбата за определяне на базисните цени за изключените площи и учредяване право на ползване и сервитути върху гори и земи от горския фонд, подготвена от министерството на земеделието. Актуализацията не беше правена от 2004 г., в резултат на което всички направени досега изключвания на гори ощетяваха държавата, припомниха от министерството на земеделието.

Две фирми обжалват търга за “Тракия”
в. Стандарт

Две фирми обжалват избора на "Трейс" за строител на лот от магистрала "Тракия". Това са класираната на второ място гръцка компания "Терна" и австрийската "Щрабаг". Това не е драма, няма състезание от обществен интерес, в което да няма такива жалби, коментира регионалният министър Росен Плевнелиев пред Нова телевизия. Той уточни, че ще се изчака решението на компетентните институции. Комисията за защита на конкуренцията трябва да се произнесе в 10-дневен срок по жалбите. Договорът с "Трейс груп", които предложиха най-ниската оферта за строителството на аутобана, гарантира, че цената от близо 137,9 млн. евро няма да се увеличи с анекси, подчерта още Плевнелиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още