IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Системата „единен фиш” остава само за товарните автомобили

Вместо да улесни преминаването на границата, системата още повече го е забавило

17:40 | 10.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Системата „единен фиш” остава само за товарните автомобили

Системата „единен електронен фиш” няма да се прилага вече за леките коли и автобусите и остава само за товарните автомобили. Това реши правителството с промяна в Наредбата за граничните контролно-пропускателни пунктове.

Новите текстове възлагат на Министерството на финансите отговорността за експлоатацията, администрирането и поддръжката на Интегрираната локална система за автоматична обработка чрез единен фиш, тъй като на практика тя се обслужва изцяло от Агенция „Митници”.

Концепцията за т. нар. „единен електронен фиш” и свързания с него технологичен ред беше разработена през 2004 г. и отразява тогавашното разбиране за граничния контрол като съвкупност от ясно разграничени процедури за всички лица и превозни средства.

Процедурите трябваше да се изпълнявани в строга последователност от органите на отделните служби от задължителния граничен контрол и да осигурят висока събираемост на държавните вземания, дължими при преминаване на границата, както и ограничаване на корупцията.

Според сегашното правителство обаче практиката по прилагане на Интегрираната система показва, че задължителното преминаване на всички лица и МПС по установения технологичен ред не намалява, а увеличава почти двойно времето за граничен контрол, особено за леките автомобили и автобусите.

От друга страна, пътниците с леки автомобили и автобуси генерират минимална част от плащанията.

Необходимостта от промяна, която да оптимизира реда за осъществяване на граничния контрол, е посочена и в официалния доклад от проверката по Шенген в област „Полицейско сътрудничество” (март-април 2009 г.). Оценяващата комисия поставя в документа под въпрос ефикасността на системата „единен фиш”, изискваща шест спирания за всички преминаващи граждани, което е в противоречие с принципите за „минимален граничен контрол”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още