IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарите спират с протестите

Лекарското сдружение обаче остава в протестна готовност

14:47 | 10.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лекарите спират с протестите

От утре лекарите преустановяват ефективните си протестни действия, обяви на пресконференция председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) Любомир Киров. Решението е взето днес на заседание на Управителния съвет на сдружението.

Киров заяви, че регионалните структури на сдружението ще останат в протестна готовност, защото към момента е изпълнено основното искане - изплатени са средствата за извършената дейност за януари и разликите в потребителските такси за последните три месеца на миналата година.

Той уточни, че там, където все още не са изплатени средствата, се очаква до края на деня да бъдат преведени.

Остават отворени обещания на премиера в Закона за лечебните заведения да се върне чл. 102, който дава преференции при плащането на наемите на кабинетите, каза Киров. Той допълни, че остава в сила и обещанието да не се приемат предложенията на НЗОК за промени в наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията.

Тези промени ще лишат пациентите от необходимите изследвания за диагностициране и скрининг на социално значими заболявания и ще остави непълна огромна база данни за здравословното състояние на пациентите, смята Киров. Тези обещания трябва да се случат в рамките на няколко дни, категорични са от НСОПЛБ.

От сдружението настояват НЗОК да увеличи регулативните стандарти - средствата, с които лекарите назначават изследвания, рентгенови снимки и консултации на пациентите. Сега тези стандарти са силно намалени и създават големи проблеми - не можем да си вършим работата, както трябва, а пациентите да получат това, което е необходимо, коментира Киров.

Той напомни, че все още не са изплатени средствата на болниците и на лекарите от специализираната помощ за извършена дейност през февруари и заяви, че това трябва се случи до 30 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още