IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Вдигаме здравните вноски, за да няма опасен бюджетен дефицит

Правителството е решило да не чака за увеличаването до 2011 заради напрежението в здравеопазването и обществото

13:42 | 10.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дянков: Вдигаме здравните вноски, за да няма опасен бюджетен дефицит

Здравноосигурителните вноски се вдигат от 8 на 10% от 1 април основно за да не се стигне до опасен бюджетен дефицит както в Гърция, Испания и Португалия, поясни финансовият министър Симеон Дянков след днешното заседание на Mинистерски съвет.

Той посочи, че има недостатъчно финансиране в здравеопазването през последните над 10 години и, докато като дял от брутния държавен бюджет разходите за здравеопазване у нас през 2009 и 2010 г. са 4,2 на сто, средното за ЕС е 6,3 на сто.

Дянков обаче не уточни дали посочените средства за здравеопазване в други страни от ЕС се осигуряват изцяло от здравни вноски.

Той припомни, че първоначално се предвиждаше здравната вноска да се вдигне на 10% от януари 2011 г., като същевременно се очакваше през втората половина на тази година страната да излезе от кризата и приходите в държавния бюджет да се увеличат, така че допълнително да бъдат отделени за здравеопазване около 350 млн. лв.

Сега обаче, по думите на Дянков, правителството е решило да не изчаква, защото има напрежение в системата на здравеопазване и в обществото.

Дянков нарече решението за вдигане на здравните вноски „трудно и непопулярно, но сега сме във време на криза“. Само преди дни той обяви, че от март ще се появят първите признаци за излизане на страната ни от кризата.

Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов информира, че събраните здравни вноски за януари и февруари са общо 221,4 млн. лв., което е с близо 42 млн. лв. повече от същия период на миналата година. С посочената сума се финансират около 80 на сто от разходите на Националната здравноосигурителна каса.

Междувременно от НАП обявиха и че се отказват от указанието за двойното осигуряване при управителите на малък и среден бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още