IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите във вътрешната търговия намаляват с 19% за януари на годишна база

Търговията на дребно спада с 13 на сто, а на едро - с 19%

11:51 | 10.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Приходите във вътрешната търговия намаляват с 19% за януари на годишна база

Оборотът в търговския сектор през януари намалява с 19% на годишна база, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

За сравнение през декември бе отчетен спад от 15,7 на сто, а през ноември – от близо 17 на сто.

Търговията на дребно отбелязва спад от 12,9%, който се дължи на отрицателните темпове във всички съставни дейности. В търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия намалението е незначително - 1%, поради сравнително постоянния характер на потреблението. В останалите дейности, свързани с търговията на всички видове нехранителни стоки, спадът варира от 10,3% в търговията с фармацевтични и медицински стоки до 21,9% в търговията с компютърна и комуникационна техника. Намалението в търговията с автомобилни горива и смазочни материали е близко до средното – 13,8%, а дейността формира около една четвърт от обема на оборота.

В търговията на едро общото намаление от 19% е резултат на отчетения спад във всички наблюдавани дейности. Близо до нивото на януари 2009 г. се задържат търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия и търговията с нехранителни потребителски стоки, при които намалението е съответно 5,7 и 6,5%. Негативно влияние върху индекса оказва значителният спад в търговията с неселскостопански междинни продукти – 28,1% и в търговията с машини, оборудване и части за тях – 37,5%.

В търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт намалението е най-голямо – 38,3%, но дейността създава около 5% от търговския оборот и оказва слабо влияние върху общия индекс.

На месечна база през януари оборотът в търговския сектор намалява значително с 28,5%. Тенденцията се проявява в началото на всяка година и има относително постоянен характер. Отрицателните темпове за трите основни търговски дейности са близки и варират в границите от 25,4% при търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт до 29,7% в търговията на едро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още