IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Във ВиК сектора могат да се вложат до 5 млрд. евро за 8 години

Възможно е създаването през следващата година на Национална водна компания, подобна на НЕК

15:43 | 09.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Плевнелиев: Във ВиК сектора могат да се вложат до 5 млрд. евро за 8 години

ВиК секторът в България не е в добро състояние и има „крещяща нужда“ от мащабни инвестиции, които за следващите 8 години могат да са в рамките на 3,5-5 млрд. евро. Това заяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по време на среща с бизнеса.

Той допълни, че у нас загубите на вода при преноса по амортизираната мрежа са 55-70%, а водата е една от най-големите природни ценности на една държава. Загубите на вода у нас се плащат от домакинствата, въпреки че не са я потребили действително.

Росен Плевнелиев посочи, че преди да започне крупно инвестиране във ВиК сектора, вкл. и чрез публично-частно партньорство, ще трябва да се изработи стратегия за развитието му с набелязани основни приоритети, което ще стане до края на тази година.

В новата стратегия за ВиК сектора е възможно да се предвиди, с цел консолидация, и създаването на Национална водна компания, подобна на Националната електрическа компания, каза още министърът. Представители на бизнеса обаче коментираха, че създаването на крупна държавна водна компания вероятно ще намали частния инвеститорски интерес към ВиК сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още