IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

К. Колчев: НЕК актив ли е или пасив? Аз лично не бих си купил акции от него

Енергоразпределителните дружества обаче са подходящи, смята финансистът

13:07 | 09.03.10 г.
К. Колчев: НЕК актив ли е или пасив? Аз лично не бих си купил акции от него

Говорейки за приватизацията на енергийните компании, трябва да решим кои компании си струват. Енергопреносните дружества са подходящи, защото са големи, всеки от 30-процентовите дялове ще струва по над 100 млн. и пазарът ще ги оцени по-високо от мажоритарите и няма да бъдат отписани. Такова мнение изрази Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на Елана финансов холдинг АД, по време на кръгла маса за капиталовия пазар.

„НЕК актив ли е или пасив“, попита Колчев и отговори, че не би инвестирал в него с всички неясноти около АЕЦ Белене „и други скелети в дружеството“.

Според Колчев Булгартансгаз е малка компания, а Булгаргаз с неясно бъдеще, защото газовите посредници ще бъдат премахвани.

В какво да инвестира в момента Сребърният фонд? В Полимери ли? Няма в какво да инвестира това е истината, сподели Колчев.

Според пазарните оценки стойността на Булгартрансгаз е 1,2-1,5 млрд., апострофира председателят на Българската агенция на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) Любомир Бояджиев.

Освен това ще се махат посредниците между Газпром и Булгаргаз, а не между Булгаргаз и потребителите, допълни Бояджиев. Той обаче се съгласи, че за НЕК има неясноти, като уточни, че има и други енергийни компании, които са атрактивни.

„Ако на Сребърния фонд бъде разрешено да инвестира на БФБ-София, това не означава, че веднага ще започне да купува наред“, сподели Бояджиев.

Още от кръглата маса:

Ана Михайлова: МФ поддържа стратегията за развитие на капиталовия пазар 

Бояджиев: Полша е задължила пенсионните си фондове да инвестират само вкъщи
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още