IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Негативна перспектива пред българските банки в идните 18 месеца

Банковата система остава рентабилна, но лошите кредити растат, казват от агенцията

10:23 | 09.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's: Негативна перспектива пред българските банки в идните 18 месеца

Перспективата пред българската банкова система е негативна, отразявайки основно влиянието на рецесията в страната върху качеството на кредитите и печалбите на българските банки. Това казват от Moody's Investors Service в новата си оценка за банките у нас, цитирана от електронното издание Finchannel.

Негативната перспектива изразява прогнозата на агенцията за развитието на базовите кредитни условия в сектора през следващите 12 до 18 месеца. В публикуваната информация не са представени прогнози за повишаване или понижаване на кредитния рейтинг, отбелязва изданието.

Рязкото влошаване на условията в българската икономика през 2009 г. е проникнало в банковата система и Moody's очаква, че отрицателните тенденции, които се отчитаха в качеството на банковите активи и ниската рентабилност от 2009 г., ще продължат през идните 12 до 18 месеца.

„Признаваме, че банковата система остава достатъчно рентабилна и има силни капиталови буфери, създадени в периода на добри макроикономически условия благодарение на предпазливата регулация, провеждана от Българската народна банка. Поради тази причина по-големите и с по-висок рейтинг банки обикновено имат силни капиталови равнища и голям капацитет за поемане на загуби“, посочва авторът на доклада Елена Панайотоу, анализатор от агенцията.

Обемът на лошите кредити в банковата система през 2009 г. обаче е нараснал бързо, което е довело до големи разходи за покриването им и е намалило печалбите на повечето банки.

Високото ниво на чуждестранно участие в банковата система изигра важна роля в последните години за засилване на качеството на предлаганите продукти и услуги и подобри банковите системи и процедури за управление на риска, казват от Moody's. И в същото време подчертават, че са притеснени, че настоящият (икономически) спад ще окаже допълнителен натиск върху системите за управление на риска, възприети по време на растежа и кредитния бум.

Въпреки че се очаква чуждестранните банки майки да запазят присъствието си на българския пазар, финансовите подкрепи от тяхна страна ще бъдат ограничени през 2010 г. предвид трудностите, пред които са изправени на родните си пазари. В случаите, в които се оказва подкрепа, цената на предоставените средства ще остане висока поради увеличените рискове на българския пазар, се допълва в доклада. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още