IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 9 март

07:48 | 09.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 9 март

Чакат се 500 млн. лв. от приватизационни сделки
в. Дневник

Приватизацията на остатъчни държавни дялове ще се форсира, като надеждите са от там да се осигурят до 500 млн. лв. за бюджета. Това съобщиха източници от правителството пред "Дневник" ден след като премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Симеон Дянков, заместникът му Владислав Горанов и шефовете на приходните агенции обсъдиха мерки за съживяване на икономиката. Те се подготвят от комисия към финансовото министерство, в която участват и независими икономисти.

За осигуряването на средствата се разчита на продажбата на двете цигарени фабрики на "Булгартабак", остатъчните дялове в ЕРП-тата и други.

Новите учебници в основното училище се отлагат
в. Сега

Надеждите за нови учебници в основните училища наесен заради многото бисери в настоящите издания се оказаха прибързани. Въпреки голямото обществено недоволство и разпореденото от министър Сергей Игнатов преброяване на бисерите промени може да има най-рано през учебната 2010-2011 г. Корекциите и тогава ще са частични, а конкурси за изцяло нови учебници в тези класове надали ще има.

Това призна просветното министерство във връзка с повишеното обществено внимание към качеството на книгите за най-малките ученици. И родители, и учители, и деца масово не харесват учебниците за основното образование. Точно в този етап - от 5-и до 8-и клас, се регистрира и сривът в знанията на децата.

Камери засичат 28 000 нарушения на пътя за месец
в. Сега

28 000 нарушения по пътищата са заснели 15-те експериментални камери, които МВР разположи на 30 различни места в страната. Според вътрешния министър Цветан Цветанов камерите дори били настроени да засичат шофьори, които се движат с 35 км в час над разрешеното. "Представете си колко ще бъдат нарушенията, като ги настроим според ограниченията", добави министърът.

Данните от камерите все още не се ползват при налагане на глоби, тъй като парламентът не е гласувал промените в Закона за движение по пътищата. Предвижда се 50% от събраните средства да отиват за ремонти на пътищата.

Крадем шопинга от съседите със стоки без ДДС
в. Стандарт

Кюстендил хвърли ръкавицата на Гърция за шопинга на чужденци. Комшиите от Македония и Сърбия да пълнят торбите у нас на ниски цени, иска кметът Петър Паунов. Той предложи на финансовия министър Симеон Дянков пограничната "Зона 50" да бъде свободна от ДДС. Така ще вземем голяма част от шопинг туризма на южната ни съседка и ще стимулираме нашата икономика, категоричен е Паунов. Подобна зона ще е първата у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още