IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът ще протестира въпреки отмяната на спорно указание на НАП

Исканията на протестиращите са за отмяна на указанието "веднага" и промени в Кодекса за социално осигуряване

17:59 | 10.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнесът ще протестира въпреки отмяната на спорно указание на НАП

Националната асоциация на българския бизнес организира на 15 март национален протест срещу „унищожителната данъчна политика, провеждана от министъра на финансите Симеон Дянков“, съобщиха от асоциацията с председател Светлозар Николов.

Конкретният повод за недоволството е издаването на указание на Националната агенция за приходите (НАП), според което всички вписани в регистрите управители на дружества трябва да се осигуряват като такива, без оглед на това дали съществува договор за възлагане на управление със съответния управител и дали е уговорено управителят да изпълнява функциите си без възнаграждение. 

Днес от ръководството на НАП обявиха, че спорното указание се отменя и съдружниците и собствениците на търговски дружества не дължат осигурителни вноски за управлението на фирмата, ако с договор или по решение на Общото събрание не е определено или договорено възнаграждение за тази дейност.

От бизнес асоциацията обаче настояват въпросното указание да бъде отменено „веднага“ и изцяло. Освен това организацията настоява да се отменят промените в Кодекса за социалното осигуряване, влезли в сила от 1 януари 2010 г., като в тази връзка те подготвят искания за законодателни промени.

Протестът срещу данъчната политика на финансовия министър и посоченото указание ще се проведе в София пред Министерството на финансите от 11 до 13 часа. Протести се предвижда да има и във Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Русе, Велико Търново, Габрово, Плевен, Враца, Видин, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас пред сградите на НАП. Във Варна протестът пред НАП ще се проведе и с блокиране на главната улица за един час.

Протестът е подкрепен от Национален независим транспортен синдикат и Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България, допълват от бизнес асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още