IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Fitch с нови заплахи към България

Според агенцията и Capital Economics сме изправени пред проблеми заради кризата в Гърция

14:55 | 08.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch с нови заплахи към България

Макар България да е страната с най-добри показатели на бюджета в целия ЕС, ние сме изправени пред сериозни рискове заради случващото се в Гърция. Предупреждението е на агенцията Fitch, която миналата седмица ни заплаши с понижение на рейтинга, както и на Capital Economics.

Според анализа около една трета от банковата система у нас е в ръцете на гръцки банки, които са заплашени от ръст в цената на привлечения си капитал. Причината за това са проблемите на Гърция, които предизвикаха тежки мерки за борба с бюджетния дефицит, предава Bloomberg.

“Най-вероятният канал на разпространение на проблемите на Гърция към Централна и Източна Европа е чрез поделенията на гръцките банки“, заяви в началото на миналата седмица ръководителят на поделението за развиващи се пазари на Fitch.

За България има сериозна заплаха и от това, че 10 на сто от износа е насочен към Гърция. Това ни прави най-уязвими при евентуална остра рецесия при южните ни съседи, смятат от Fitch.

Според агенцията проблеми може да се очакват и в Румъния, тъй като 12 на сто от банковата система е притежавана от гърци. В Македония, Сърбия и Албания делът на гръцките банки в системата е между 15 и 25 на сто.

От Bloomberg уточняват, че от 1 февруари страната ни е прекъснала взаимодействието си с Fitch и вече не иска да бъде оценявана от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още