IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проект за промени в ЗППЦК: Българските ETF ще са реално хедж фондове

Българските „борсово търгувани фондове“, няма да имат ограничения в какво да инвестират, както и дали да теглят кредити

15:12 | 08.03.10 г.
Проект за промени в ЗППЦК: Българските ETF ще са реално хедж фондове

Проект за промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) предвижда създаване на „борсово търгувани фондове“ (ETFs), показва проект на КФН, който Investor.bg притежава.

Според проекта ал. 1 от новия чл. 164в ще гласи „Боросово търгуван фонд е обособено имущество с цел колективно инвестиране на набрани чрез публично предлагане на дялове парични средства, което се осъществява от управляващо дружество без да се прилагат инвестиционните правила и ограничения съгласно чл. 195, 196 и 197.“

Чл. 195 от ЗППЦК казва в какво могат да инвестират договорните фондове, чл. 196 указва, че фондовете не могат да инвестират повече от 5% от активите си в един емитент, повече от 20% от активите си в депозити в една банка и други. Чл 197 пък заявява, че фондовете не могат да ползват заеми.

На практика с предлаганите промени борсово търгуваните фондове (ETFs) ще са българският аналог на хедж фондовете, а именно слабо регулирани фондове.

Интересно е и че според проекта „Записване на дялове от борсово търгуван фонд и обратно изкупуване на дялове от борсово търгуван фонд от отворен тип може да се извършва в пари или срещу доставяне на определени в правилата на фонда активи.“ Това е записано в алинея 5 на същия чл. 164в.

Пълният текст на законопроекта можете да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още