IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът предлага повишаване на здравните вноски от 8% на 10%

Борисов е предложил и отблокиране на 350 млн. лв. от резерва на здравната каса

12:58 | 08.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Премиерът предлага повишаване на здравните вноски от 8% на 10%

Правителството ще предложи повишаване на здравните осигуровки от 8% на стане 10%. Това е заявил днес премиерът Бойко Борисов при срещата си с ръководствата на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз, на която се присъствали и министрите на финансите и на здравеопазването, съобщиха от правителствената пресслужба.

Предложението ще бъде разгледано на заседанието на Министерски съвет още тази седмица, след което, за да влезе в сила, трябва да се одобри от Народното събрание. 

Премиерът е заявил още, че ще предложи да бъдат отблокирани 350 млн. лв. от резерва на Националната здравно-осигурителна каса, които ще бъдат предоставени допълнително на НЗОК. За тази възможност премиерът информира още в средата на февруари при срещата си с ръководители на големи болници в страната.

Тогава, както и сега, се бавеха плащанията на държавата към болниците и личните лекари и те бяха заплашили със стачка, която отмениха. След началото на тази година плащанията към здравните заведения и лекарите обаче продължават да се бавят и днес стачкуват част от здравните заведения в страната.

До 10 март Министерството на финансите ще изплати дължимите суми на лекари, стоматолози и болници. Министър-председателят днес е бил категоричен, че превеждането на средствата на лекарите оттук нататък ще бъде редовно, но в същото време няма да спрат проверките на здравните заведения.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още